FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Riješiti otvorena pitanja prije ulaska Hrvatske u EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. listopada 2011.(Hina) - Vijeće ministara BiH usvojilo je u srijedu cijeli niz odluka o mjerama koje ta država treba poduzeti kako bi se pripremila za stanje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju konstatirajući kako je potrebno što prije riješiti preostala otvorena pitanja u bilateralnim odnosima.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu, Ministarstvo pravde BiH dobilo je zadaću ponovno potaknuti usuglašavanje stajališta unutar članova izaslanstva BiH za pregovore s Hrvatskom te na rješavanju imovinskopravnih odnosa između BiH i Hrvatske.

Državno povjerenstvo za integrirano upravljanje granicama zaduženo je da u pregovorima o izmjenama ugovora o određivanju graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske inzistira na uspostavi granične inspekcijske postaje sa svim inspekcijskim službama na graničnom prijelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Ministarstvo komunikacija i prometa i Uprava za neizravno oporezivanje zaduženi su pak za intenziviranje priprema za izgradnju i potpuno opremanje graničnih prijelaza Bijača-Metković II i Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, kako bi bili operativni 1. siječnja 2013. godine.

Pri izvođenju ovih radova inzistirat će se na rokovima postavljenim sporazumom između Vijeća ministara BIH i vlade Hrvatske o izgradnji južnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je izraditi plansko-studijsku i projektnu dokumentaciju kojom će biti definirana Jadransko-jonska autocesta kroz BiH i kontaktne točke s Hrvatskom i Crnom Gorom.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH intenzivirat će bilateralne pregovore s Hrvatskom radi usuglašavanja stajališta oko ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske te postizanja dogovora o spornim pitanjima akvatorija Neumskog zaljeva. Pri tome bi, kako očekuju u Sarajevu, morala biti osigurana primjena Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora te postignuto pravično razgraničenje na moru.

Državno povjerenstvo BiH za integrirano upravljanje granicom zaduženo je da tijekom pregovora o izmjenama ugovora o određivanju graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske pokrene i provede proceduru uspostave i otvaranja pomorskog graničnog prijelaza. Povjerenstvo je također zaduženo da u pregovorima o izmjenama ovog ugovora pokrene i provede proceduru uspostave i otvaranja dodatnog graničnog prijelaza za proizvode biljnog podrijetla, i to na dijelovima između graničnog prijelaza Gradiška i granice na potezu između graničnog prijelaza Izačić i Metković.

Vlasti BiH kane intenzivirati i dijalog o sporazumu o slobodnom tranzitu preko teritorija Hrvatske u i iz luke Ploče i preko teritorija BiH u Neumu kako bi došlo do njegove ratifikacije i u Hrvatskom saboru.

Ministarstvo civilnih poslova BiH dobilo je zadaću potaknuti ratificiranje sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske i zaključivanje sporazuma o privremenom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj.

Odgovarajuća tijela vlasti BiH u koordinaciji s Međudržavnim vijećem za suradnju trebaju potaknuti rješavanje otvorenih pitanja u vezi s raspodjelom električne energije na rijeci Trebišnjici, raspolaganjem električnom energijom iz hidroelektrana na zajedničkim vodotocima s Hrvatskom te u vezi s drugim otvorenim pitanjima kao što su gradnja druge faze hidroelektrane Dubrovnik, sustava Gornji horizonti te hidrolektrane Ombla.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙