FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o osobama bez državljanstva

Autor: vmrs
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Rasprava o pitanjima osoba bez državljanstva koja uključuje i pristup Roma dokumentima o civilnom statusu i stjecanju državljanstva u središtu je konferencije o pribavljanju civilne dokumentacije i manjenju broja osoba bez državljanstva što se u Zagrebu održava u srijedu i četvrtak, priopćeno je iz MVPEI-ja.

Konferencija kojoj je domaćin Republika Hrvatska, a organizirana je u suradnji s UNHCR-om, OESS-om i Europskom komisijom, okuplja države regije, a uvodna izlaganja su održali državni tajnik za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo, visoki povjerenik OESS-a za izbjeglice Knut Vollebaek, direktor Ureda za Europu UNHCR-a Daniel Endres i direktor u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije Pierre Mirel, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju.

Državni tajnik Nobilo je istaknuo iskustvo Hrvatske u identifikaciji i smanjenju broja osoba bez državljanstva i njihovoj učinkovitoj zaštiti. To je iskustvo sve relevantnije za ostale države regije, a prepoznaju ga i međunarodne organizacije koje se bave tim problemom, rekao je. Kao zemlja koja je nedavno pristupila Konvenciji UN-a o smanjivanju broja osoba bez državljanstva, Hrvatska poziva i ostale države regije koje još to nisu učinile da postanu strankom Konvencije.

Na konferenciji je istaknuto koliko se Hrvatska, mjerama Nacionalnog programa za Rome, trudi da uključuje Rome kao posebno ranjivu skupinu koja se suočava s izazovima rješavanja civilnog statusa. Sredinom 2012. Hrvatska će preuzeti i predsjedanje inicijativom "Desetljeće za uključivanje Roma", najavljeno je u MVPEI-jevu priopćenju.

(Hina) xvm/xpp ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙