FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PRAG - Češki parlament odvojeno će glasovati o Pristupnom ugovoru Hrvatske i EU-a i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, odlučila je u utorak navečer češka vlada, čime ratificiranje hrvatskog ugovora više nije dovedeno u pitanje. Kako u srijedu javlja austrijska novinska agencija APA, vlada konzervativnog premijera Petra Nečasa prvotno je željela spojiti ta dva glasovanja, ali je novom odlukom reagirala na pravila EU-a, po kojima se ta glasovanja ne mogu spajati. Austrijska novinska agencija APA navodi da ovom odlukom ratificiranje Pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a više nije u opasnosti.

Dulje vremena vodile su se rasprave hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasovanje o hrvatskom Pristupnom ugovoru i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine. U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu Pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om te na taj način usvoji u svim zemljama Unije.

LJUBLJANA - Tri vodeća kandidata za položaj novog slovenskog premijera predstavit će u četvrtak po prvi put širokom televizijskom auditoriju svoje programe biračima koji će na prijevremenim izborima 4. prosinca odlučivati o sastavu novog parlamenta, objavila je Slovenska televizija. Janez Janša, Zoran Janković i Gregor Virant suočit će se po prvi put zajedno u studiju javne televizije te odgovarati na pitanja sindikalnih lidera i gospodarstvenika o provođenju zastalih strukturnih reformi i prevladavanju ekonomske krize. Službena jednomjesečna predizborna kampanja u Sloveniji počinje 4. studenoga. Javna televizija zato je suočavanje premijerskih kandidata kojima dosadašnje ankete daju najviše šansi stavila u format redovne političke emisije "Pogledi", koja se emitira četvrtkom u 20 sati obrađujući neku od najaktualnijih društvenih tema.

DOHA - NATO je do petka odgodio sastanak veleposlanika koji su u srijedu trebali formalizirati odluku o završetku misije u Libiji, a nove libijske vlasti priopćile su da je NATO dobrodošao u toj zemlji do kraja godine. "Razgovori o Libiji pomaknuti su na petak kako bi se održale konzultacije s Ujedinjenim narodima i Nacionalnim prijelaznim vijećem", rekao je dužnosnika NATO-a. Čelnik NTC-a Mustafa Abel Džalili rekao je na sastanku u Kataru da bi NATO morao ostati u Libiji do kraja godine i tako snage odane Moameru Gadafiju onemogućiti da pobjegnu iz zemlje. Države NATO-a u prošli su petak odlučile da će završiti libijsku misiju 31. listopada, a zapovjednik operacije u utorak je izjavio kako NATO vjeruje da će NTC moći nositi s prijetnjama sigurnosti. No prijelazni libijski ministar nafte i financija Ali Tarhuni u utorak je izjavio kako želi da NATO-ova misija potraje još mjesec.

JERUZALEM - Njemačka kancelarka Angela Merkel namjerava otkazati isporuku šeste podmornice Izraelu kao odgovor na izgradnju tisuću izraelskih stanova u istočnom Jeruzalemu, piše u srijedu dnevnik Yediot Aharonot. Citirajući "visoke izraelske dužnosnike", dnevnik tvrdi da Angela Merkel namjerava na taj način iskazati nezadovoljstvo nakon što je prošlog mjeseca objavljena izgradnja 1100 stanova u izraelskom naselju Gilo u istočnom Jeruzalemu. Yediot Aharonot dodaje da su tenzije s Njemačkom, smatranom europskom zemljom najbliskijom s Izraelom, izazvale zabrinutost dužnosnika obrane koji su se nadali ojačati strateške kapacitete Izraela. Izrael raspolaže već s tri podmornice koje mu je isporučila Njemačka a još dvije su u gradnji.

PEKING - Kineske vlasti u srijedu su pozdravile prijedlog tajvanskoga predsjednika Ma Ying-jeoua o razmatranju mirovnog sporazuma sa svojim dugogodišnjim rivalom, upozorivši istodobno tajvansku oporbu da iz tog pitanja ne izvlači bodove za sebe. Kina i Tajvan imaju odvojenu vlast od 1949. kada su se snage nacionalističke stranke Kuomintang pod vodstvom Čang Kaj-šeka sklonile na tadašnju Formozu (današnji Tajvan), pošto su ih spomenute godine porazili komunisti u građanskom ratu. Otok je 1895. pripao Japanu. Tajvan je poslije japanskog poraza u Drugome svjetskom ratu vraćen Kini. "Okončanje neprijateljstava između obiju strana, postizanje mirovnih sporazuma od kojih će obje strane imati koristi, zajednička nam je želja", rekao je glasnogovornik kineskog Ureda za odnose s Tajvanom Yang Yi. "Ovo stajalište zastupamo dugi niz godina i smatra ga prirodnim ishodom razvoja događaja", kazao je.

PEKING - Još se jedan tibetanski budistički svećenik se polio benzinom i zapalio na krajnjem zapadu Kine, što je deseti takav slučaj u ovoj godini, izvijestila je u srijedu udruga za obranu ljudskih prava Free Tibet. U priopćenju grupe stoji kako se samospaljivanje dogodilo pred samostanom u Ganziju, u pokrajini Sečuan, oko 150 km južno od prefekture Abe, mjesta na kojemu se od ožujka spalilo devet tibetanskih budističkih svećenika u znak prosvjeda protiv vjerskih kontrola koje nameće kineska vlada. U priopćenju udruga Free Tibet stoji kako još nema informacija o imenu svećenika niti podataka o tomu je li preživio incident.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙