FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: predstavljena studija o vojvođanskim Hrvatima

Autor: jsta
SUBOTICA, 25. listopada 2011. (Hina) - "Osvajanje slobode" Tomislava Žigmanova prva je knjiga nekog hrvatskog autora iz Vojvodine koja je predstavljena u službenom programu Beogradskog sajma knjiga, objavili su u utorak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Knjigu čiji je podnaslov "Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata 2000." predstavili su ugledna srbijanska povjesničarka Latinka Perović, politolog Pavel Domonji i predsjednik Hrvatskoga akademskoga društva Slaven Bačić.

"Žigmanov na pitanju položaja Hrvata u Srbiji gradi sliku srpskoga društva danas. Ako imate jednu slabu državu, koja nema definirane granice, koja nema postignut konsenzus oko eurointegracija – za koje su se odlučili njezini susjedi – onda pitanje statusa hrvatske manjine ostaje otvoreno", izjavila je Latinka Perović.

Ona je dodala kako je iz knjige razvidno da su manjine, napose hrvatska u Srbiji, čimbenik "humanizacije" većinskoga naroda, te da djelo "Osvajanje slobode" može biti "obrazac za studiju o manjinama koje čine gotovo četvrtinu stanovništva Srbije".

Autor knjige je rekao kako predstavljanje knjige o vojvođanskim Hrvatima u sklopu službenoga programa najvećeg sajma knjiga u Srbiji ima za cilj "integriranje u srbijanski kulturni milje".

"Želimo da se o problemima hrvatske zajednice ne govori samo unutar zajednice već da budemo objekti izučavanja krugova srbijanske kulturne i znanstvene elite", naveo je među ostalim Tomislav Žigmanov za program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine.

Pored njegove knjige, izašle u nakladi Hrvatskog akademskoga društva, posjetitelji beogradskog sajma mogli su vidjeti i druga izdanja pisana na hrvatskom jeziku, čiji autori žive u Vojvodini i Srbiji. Najveći broj tih knjiga tiskao je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačka ustanova "Hrvatska riječ".

Daleko veći broj knjiga na hrvatskom jeziku mogle su se naći na sajamskom prostoru "Školske knjige", te zajedničkom štandu dvadeset i jednoga hrvatskoga izdavača čiji je dolazak na sajam organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 56. po redu, otvoren je 23. i traje do 30. listopada.

(Hina) xjsta ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙