FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: Bunjevački Hrvati otkrili spomenik Balintu Vujkovu

Autor: jsta
SUBOTICA, 21. listopada 2011. (Hina) - U Subotici je u petak otkriven spomenik najznačajnijem sakupljaču hrvatskih narodnih pripovijetki u Bačkoj i čuvaru bunjevačke ikavice Balintu Vujkovu.

"Balint Vujkov je 55 godina prikupljao i obrađivao narodnu književnosti bunjevačkih Hrvata, ali i narodna djela Hrvata u susjednim zemljama", rekla je u povodu otkrivanja spomenika organizatorica skupa i menadžerica za kulturne aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.

Sakupljački rad Balinta Vujkova pojedini stručnjaci uspoređuju s važnošću djela braće Grimm i Vuka Karadžića.

Bista poznatoga subotičkog sakupljača narodne književnosti otkrivena je u sklopu desetih "Dana Balinta Vujkova", čija je svrha rasvijetliti njegov višedesetljetni rad te promicati i izučavati bunjevačku ikavicu, dijalekt bunjevačkih Hrvata.

Tijekom tri dana programa izvedeno je nekoliko dječjih predstava prema pripovijetkama Balinta Vujkova, predstavljen je istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i održan stručni skup posvećen hrvatskoj književnosti autora koji žive izvan domovine.

U radu stručnoga skupa sudjelovali su lingvisti i književnici iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine.

U sklopu Dana Balinta Vujkova hrvatskom književniku Vojislavu Sekelju bit će dodijeljena nagrada za životno djelo na području književnosti.

Godišnju manifestaciju "Dani Balinta Vujkova" među ostalima podupiru Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH i Hrvatsko nacionalno vijeće.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙