FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi službeni rezultati potvrđuju prednost Enahde

Autor: mtro
TUNIS, 25. listopada 2011. (Hina/AFP) - Prvi djelomični rezultati izbora u Tunisu navode da vodi islamistička stranka Enahda s 15 od 39 mjesta u pet izbornih okruga, među kojima su i veliki gradovi poput Sfaxa i Sousse, objavilo je izborno povjerenstvo u utorak.

Prema prvim djelomičnim rezultatima koje je priopćilo povjerenstvo na konferenciji za novinare koji se odnose na 5 od 27 okruga, Enahdu slijede Kongres za republiku (CPR, lijevo orijentiran) sa 6 mjesta i zatim lista Peticije za pravo i razvoj, koju vodi bogati poslovni čovjek u Londonu sa 5 mjesta.

Lijevo orijentirana stranka Ettakatol dobiva 4 mjesta, Demokratska napredna stranka (PDP, centar) 2 mjesta kao i Inicijativa, stranka koju vodi bivši ministar Ben Ali.

Revolucionarna alternativa, uz podršku PCOT-a (komunisti) ima 1 mjesto koliko i Afek Tounes (liberal).

Samo devet mjeseci nakon revolucije kojom je protjeran Zine Abidine Ben Ali Tunižani su masovno glasovali u nedjelju saziv Ustavotvorne skupštine koja će donijeti novi ustav, izabrati predsjednika republike, a on vladu koja će voditi zemlju do novih izbora.

Šef Ettakatola, Mustafa Ben Jaafar rekao je u utorak u telefonskom razgovoru za belgijski list Le Soir da će se kandidirati za predsjednika.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙