FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN čestitao Tunisu na "povijesnim izborima"

Autor: rtom
ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon čestitao je Tunisu "na mirnom tijeku povijesnih izbora" koje tuniski tisak od ponedjeljka naziva "pobjedom demokracije", javljaju agencije uz procjene da je najbolji rezultat ostvarila islamistička stranka Enahda.

Ne navodeći točne brojke, neovisno izborno povjerenstvo objavilo je da je odziv 7,2 milijuna tuniskih birača bio masovan u nedjelju, kada se biralo 217 zastupnika Ustavotvorne skupštine zadužene donijeti novi ustav i voditi zemlju do prvih općih izbora.

"Ovi povijesni izbori velika su etapa u demokratskoj tranziciji Tunisa i velik napredak općenito u procesu demokratizacije sjeverne Afrike i Bliskog istoka", rekao je Ban Ki-moon u priopćenju te pozdravio "sudjelovanje žena i mladih što je presudno za uspjeh tranzicijskog procesa", prenosi agencija AFP.

Tuniski tisak, kako javlja AFP, ocjenjuje da je tunisko biračko tijelo pokazalo "zrelost" u nedjelju kada je "ostvaren san" o održavanju višestranačkih izbora.

"Arapsko proljeće započeto u Tunisu poput vatre se proširilo arapskim svijetom" zbog čega na Tunisu leži "velika moralna odgovornost", piše tisak.

Tuniski radio objavio je izlazne ankete po kojima je najbolje prošla Enahda, a slijedi je Kongres za Republika (stranka lijevog centra), prenosi Reuters.

Britanska agencija dodaje kako je Abdelhamid Džilazi, voditelj izborne kampanje Enahde, rekao da je "Enahda prva po rezultatima na biralištima" u inozemstvu s više od 50 posto glasova.

Tunišani u inozemstvu počeli su u četvrtak glasovati u diplomatskim predstavništvima po Europi, arapskim zemljama te u Sjevernoj Americi.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je tuniska revolucija u siječnju "promijenila tijek povijesti", navodi Bijela kuća u priopćenju.

Uspjeh Enahde u Tunisu bit će važan za izbore u Egiptu u studenome gdje se njima ideološki bliska stranka Muslimanska braća nada prvome mjestu.

Reuters napominje kako sekularni tuniski krugovi ne gledaju blagonaklono na uspjeh Enahde te je desetak sekularista predsjedniku stranke Rašidu Ganušiju kada je došao glasovati izvikivalo "Odlazi", "Ti si terorist i ubojica. Vrati se u London".

Ganuši je 22 godine proveo u egzilu i danas tvrdi da je njegov uzor islamistička stranka turskog premijera Tayipa Erdogana te da će poštivati ženska prava i ne kani uvesti šerijat.

Pobjeda Enahde bila bi prva pobjeda islamističke stranke u arapskom svijetu od pobjede Hamasa 2006., na palestinskim izborima. Islamisti su, doduše, pobijedili 1991. u Alžiru, no vojska je poništila izborne rezultate nakon čega je počeo krvavi građanski rat s više od 200.000 žrtava.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙