FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maroko: Prosvjednici tražili bojkot izbora

Autor: kgab
RABAT, 24. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Tisuće Marokanaca prosvjedovale su u gradovima diljem zemlje u nedjelju pozivajući na bojkot prijevremenih parlamentarnih izbora predviđenih za idući mjesec čiji će ishod biti ključan za budućnost reformi koje je predložila kraljevska palača.

Ti su prosvjedi posljednji u nizu redovitih mirnih demonstracija koje predvodi oporbeni Pokret 20. veljače, inspiriran pobunama u kojima su svrgnuti čelnici u Tunisu i Egiptu, a koji traži parlamentarnu monarhiju i kažnjavanje dužnosnika optuženih za korupciju.

U glavnom gradu Rabatu Reutersov reporter je vidio desetke policajaca kako palicama tuku prosvjednike koji su se okupili ispred zgrade parlamenta na kraju mimohoda u kojemu je sudjelovalo oko 3.000 ljudi.

Lokalni dužnosnici su izjavili da je u Casablanci, najvećem marokanskom gradu, oko 8.000 ljudi sudjelovalo na sličnom prosvjedu. Nekoliko tisuća prosvjedovalo je u drugim gradovima, među kojima u Fesu i Tangieru.

Omar Radi, aktivist lokalnog odbora Pokreta 20. veljače u Rabatu, izjavio je da je svrha prosvjeda bilo pozvati na bojkot izbora 25. studenoga.

"Očito je da će izbori dovesti na vlast iste ljude koji su godinama krali bogatstvo zemlje i držali za taoca budućnost marokanskog stanovništva", kazao je.

Kralj Mohamed je obećao u nedavnim govorima da će izbori biti pošteni i transparentni. Glavna oporbena Stranka pravde i razvoja (PJD) osudila je nedavno usvojene izborne zakone rekavši da oni neće spriječiti kupovinu glasova.

U skladu s reformama usvojenima na referendumu u srpnju, kralj Mohamed će predati dio ovlasti na izabrane dužnosnike, ali će zadržati odlučujući glas u strateškim odlukama.

Brzo reagirajući na prosvjede potaknute pobunama u Tunisu i Egiptu, 48-godišnji kralj je u ožujku obećao da će smanjiti svoje ovlasti kroz ustavne promjene. Održavanje parlamentarnih izbora pomaknuto je s rujna 2012. na studeni ove godine.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙