FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Džibril pozdravio "mučenike" koji su oslobodili Libiju

Autor: mtro
MRTVO MORE, Jordan, 23. listopada 2011. (Hina/AFP) - Drugi čovjek Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mahmud Džibril pozdravio je u nedjelju mučenike koji su poginuli u oslobođenju Libije i ponovio je da traju konzultacije za osnivanje prijelazne vlade u roku od između tjedan i mjesec dana.

"Danas će NTC objaviti oslobođenje Libije. To je prigoda da se razmisli o tih osam posljednjih mjeseci kada je libijski narod bio svjedokom svih vrsta junačkih djela tijekom okončanja 42-godišnje diktature", rekao je Džibril na konferenciji za novinare na marginama Svjetskog gospodarskog foruma na Crnom moru u Jordanu.

"Čast je pozdraviti sve one koji su umrli, mučenike Libije, ranjene Libijce u bolnicama, hrabre borce koji su se sada spremni vratiti u svoje gradove, nastaviti svoje živote i pomoći u obnovi zemlje", dodao je.

Džibril je ponovio da traju konzultacije o formiranju nove prijelazne vlade. "Taj bi proces trebao trajati između tjedan i mjesec dana".

On je također istaknuo da će biti potrebno teško raditi kako bi se što prije izabrao Nacionalni kongres koji će postati novi parlament umjesto NTC-a, koji će biti raspušten.

Nacionalni kongres će imenovati vijeće zaduženo za sastavljanje ustava i izabrati privremenu vladu koja je nadzirati referendum o ustavu.

"Zatim ćemo imati prve parlamentarne izbore nakon 42 godine izolacije od svake vrste demokratskog života", rekao je.

Džibril je ponovio da ne namjerava biti dijelom prijelazne vlade i da se ne kani kandidirati na raznim budućim izborima.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙