FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudac Cassese umro od raka

Autor: akoz
AMSTERDAM, 22. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Sudac Antonio Cassese, prvi predsjednik od UN-a podržanog suda za Libanon i suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu, umro je u svom domu nakon duge borbe s rakom.

Cassese, koji je odstupio s dužnosti predsjednika Posebnog suda za Libanon 9. listopada nakon više od dvije godine na tom položaju, umro je u svom domu u Firenci u dobi od 73 godine tijekom noći od petka na subotu, rekao je u subotu sud u Haagu.

Sud je ustanovljen 2005. kako bi istražio ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja i prvi je međunarodni sud s nadležnošću za terorističke zločine. U lipnju je sud izdao naloge za uhićenje četiri člana Hezbolaha no ta skupina odbila je dopustiti da se bilo koji osumnjičeni uhiti.

Cassese je tada rekao da je nalog "odlučujući trenutak" za libanonsku i međunarodnu pravdu i obećao "nepokolebljivu odlučnost" u ustanovljavanju istine.

Cassese je također od 1993. do 1997. bio prvi predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY). ICTY je bio prvi sud za ratne zločine kojeg je ustanovio UN i prvi međunarodni sud za ratne zločine od sudova u Nuernbergu i Tokiju ustanovljenih nakon Drugog svjetskog rata.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙