FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe i EK kritizirali presudu Timošenko

Autor: vkla
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Vijeće Europe (VE) i Europska komisija (EK) kritizirali su u utorak presudu bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, koju je sud u Kijevu osudio na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, javljaju agencije.

Vijeće Europe, čija članica je i Ukrajina, u svom je priopćenju ocijenilo da "ocjenu o političkim odlukama trebaju donijeti parlament i glasači, a ne sudovi". Glavni tajnik te paneuropske organizacije Thorbjorn Jagland izrazio je nadu da će prijedlog izmjene kaznenog zakona u Ukrajini "u budućnosti onemogućiti takve procese".

Komisija je objavila da je "duboko razočarana" zbog kažnjavanja Julije Timošenko, ističući da bi ta presuda mogla imati ozbiljne posljedice na veze između EU-a i Ukrajine.

"EU će razmisliti o svojoj politici prema Ukrajini", kazala je šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton. Poručila je da će o načinu na koji će ukrajinske vlasti općenito poštovati opće vrijednosti i vladavinu zakona ovisiti bilateralni odnosi dviju strana, uključujući i zaključivanje Sporazuma o pridruživanju, politički dijalog i suradnju u širem smislu.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙