FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ETA-in proglas nije kraj političkog sukoba

Autor: vrad
SAN SEBASTIAN, 21. listopada 2011. (Hina/AFP) - Baskijska separatistička ljevica pohvalila je u petak "povijesnu odluku" ETA-e o prekidu nasilja, istaknuvši ipak da ona ne znači i "kraj političkog sukoba" u Baskiji koja traži pravo na samoodređenje.

"Završava se oružano razdoblje ETA-e, ali to ne znači i kraj političkog sukoba", rekla je čelnica separatističkog pokreta Maribi Ugarteburu na tiskovnoj konferenciji u San Sebastianu, dok je uz nju bio vođa pokreta Rufino Etxeberria i još 24 člana separatističke ljevice, proistekle iz stranke Batasune, političkog krila ETA-e, zabranjene 2003.

"Danas, kao i jučer, postoji politički sukob koji traži politička rješenja", ocijenila je Ugarteburu, čitajući španjolsku inačicu izjave koju je prije nje Rufino Etxeberria pročitao na baskijskom.

Španjolsku i francusku vladu su pozvali da "bez odugovlačenja odgovore na ovu povijesnu priliku".

Po tom tekstu, prošlo nasilje je posljedica činjenice da "španjolska i francuska država niječu priznanje Euskal Herrie (baskijskog naroda) i njegovo pravo da odlučuje".

Separatistička ljevica, podsjećajući ponovno da je njezin krajnji cilj neovisnost Baskije, traži "konačna rješenja" i da o sudbini Baskije odluče "njezini građani", misleći pritom na referendum o samoodređenju koji Batasuna odavno traži.

Mjesec dana prije parlamentarnih izbora zakazanih za 20. studenoga, ETA-in proglas bi mogao dati dragocjen poticaj pristašama neovisnosti koji su se ovaj put okupili u koaliciji Amaiur.

Po ranijim anketama, Amaiur bi mogao ući u španjolski parlament s trima ili četirima zastupnicima.

Baskijska oružana organizacija ETA proglasila je u četvrtak "konačan kraj svoje oružane djelatnosti", nakon više od 40 godina borbe za neovisnost Baskije u kojoj je poginulo više od 800 ljudi.

"ETA je odlučila konačno prekinuti svoju oružanu djelatnost. ETA upućuje poziv španjolskoj i francuskoj vladi da počnu proces izravnog dijaloga s ciljem da se uklone posljedice sukoba i tako prevlada oružani sukob", objavila je ETA u četvrtak.

ETA, koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, drži se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za neovisnost francuskog i španjolskog dijela Baskije i Navarre. ETA je 10. siječnja bila proglasila "opće i trajno" primirje.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙