FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafijeva smrt potpiruje prosvjede u Siriji

Autor: nbar
AMAN, 21. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Ubojstvo libijskog vođe Moamera Gadafija potpirilo je u petak demonstracije diljem Sirije, nakon molitvi na kojima je pozivano na smjenu predsjednika Bašara al-Asada.

Prema prvim izvještajima, u petak je u prosvjedima u sirijskim gradovima ubijeno najmanje 13 osoba, većina u Homsu i Hami. Grad Homs, u kojem živi milijun stanovnika, poprište je velikih vojnih operacija kako bi se suzbili prosvjedi protiv sirijskih vlasti.

"Gadafi je gotov. Sada je vrijeme za Bašara!", vikali su demonstranti u gradu Maret al-Numanu, na sjeverozapadu zemlje.

"Pripremi se Asade!", vikali su demonstranti u gradu Tajani. Bašar al-Asad, oftalmolog koji je naslijedio vlast od svoga oca 2000. godine, pojačao je svoje veze s Gadafijem nekoliko tjedna prije Arapskog proljeća.

Dvije zemlje skopile su niz ugovora o suradnji, a Asad je kasnije dopustio da televizijska postaja sa sjedištem u Siriji emitira Gadafijeve poruke dok je on bio u bijegu. Gadafi je u četvrtak ubijen u do sada nerazjašnjenim okolnostima.

Demonstracije protiv Asadova režima već mjesecima traju u Siriji, a sirijske vlasti tvrde da se bore protiv "oružanih terorističkih skupina" koje ubijaju civile. Sirijske vlasti zabranile su većini stranih novinara da provjeravaju vijesti s terena.

(Hina) xnab ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙