FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafi upozorava čelnike nerazvijenih zemalja na istu sudbinu

Autor: bcav
BEJRUT, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi rekao je u četvrtak da će čelnici nerazvijenih zemalja, koji su priznali libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) što ga je uz pomoć NATO-a srušilo s vlasti, doživjeti istu sudbinu.

"Ako je moć međunarodnih flota (zapadnih snaga) legitimna, onda bi čelnici Trećeg svjeta trebali biti spremni", rekao je Gadafi očito misleći na vojnu potporu NATO-a borcima NTC-a.

Dugogodišnji libijski vođa izjavio je to na audiovrpci koju je Reuters dobio od sirijske televizije Arrai. Nejasno je kada je snimka nastala.

"Oni koji su priznali to vijeće, neka budu spremni na osnivanje prijelaznih vijeća koja će vas smjenjivati jednog po jednog, počevši od sada", dodao je Gadafi.

Pozvao je Libijce da izađu na ulice ocijenivši da je stanje u Libiji "nepodnošljivo".

"Pozivam cijeli libijski narod, milijune njih da izađu na sve trgove, u svim gradovima, selima i oazama. Izađite mirno, budite hrabri, ustanite, izađite na ulice, dignite prema nebu naše zelene zastave", dodao je.

Gadafi je u bijegu otkako su snage NTC-a 23. kolovoza zauzele Tripoli. Unatoč nekoliko tragova koji su vodili prema njegovu mogućem skrovištu, zasad izbjegava uhićenje, zajedno s dvojicom svojih sinova.

NTC je pokrenuo potjeru za Gadafijem koja je usmjerena na područje Sahare, uz granicu s Nigerom i Alžirom.

Kako prenosi BBC, nagađalo se da se skriva u Ban Walidu, Sirtu, Sabi i drugim mjestima na jugu Libije, no to nikada nije potvrđeno.

U međuvremenu nastavljaju se borbe za Gadafijev rodni grad Sirt, 360 kilometara istočno od Tripolija, jedno od posljednjih uporišta Gadafiju odanih snaga.

Stižu izvješća i da je brigada NTC-a od 1.000 pripadnika upućena prema još jednom uporištu staroga režima, Ban Walidu, koja bi trebala prekinuti trenutnu pat poziciju na terenu, navodi BBC.

(Hina) xbcav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙