FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KFOR uspostavlja kontrolu na sjeveru Kosova

Autor: vkla
PRIŠTINA, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Mirovne snage NATO-a u četvrtak su krenule u akciju zatvaranja ilegalnih prijelaza na sjevernoj granici Kosova sa Srbijom, pojačavajući pritisak na Srbe u tom području koji su blokirali službene granične prijelaze.

Srbi sa sjevera Kosova blokirali su dva glavna cestovna pravca južno od granice u znak prosvjeda protiv uspostave kosovske carine i policije na granici. Srbi su otvorili alternativne rute, zaobilazeći granične prijelaze.

Snage NATO-a na Kosovu - KFOR, koje broje 6.250 vojnika, pokrenule su operaciju "uspostave kontrole" u blizini graničnog prijelaza Jarinje, "kako bi spriječili korištenje ilegalnih pravaca i zaustavili krijumčarenje". KFOR je priopćio da djeluje na zahtjev policijske i pravosudne misije EU-a uspostavljene na Kosovu 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti.

Zapovjednik KFOR-a general bojnik Erhard Drews je kazao da "KFOR zadržava pravo da ukloni barikade" te da ih neće tolerirati u nedogled. Operacija je uslijedila dan nakon što je Europska komisija preporučila kandidatski status Srbiji za članstvo u Europskoj uniji, uz napomenu da popravi odnose s Kosovom.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙