FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Degert: Preporuka Europske komisije dobra vijest za Srbiju

Autor: ssai
BEOGRAD, 12. listopada 2011. (Hina) - Voditelj izaslanstva Europske komisije (EK) u Srbiji Vincent Degert izjavio je u srijedu u Beogradu kako je današnja preporuka Europske komisije o dodjeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU dobra vijest za tu zemlju te strateški interes za Srbiju i za EU kao i pokazatelj činjenice da se politika proširenja EU nastavlja u balkanskoj regiji.

Degert je srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću predao preporuku tog europskog tijela o napretku Srbije ka članstvu u Europskoj uniji (EU) u kojem se Europskom vijeću preporuča dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u Uniji te se daljnji koraci, vezani uz početak pregovora o pristupanju, uvjetuju nastavkom dijaloga Srbije i Kosova.

Degert je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u srbijanskoj vladi, nakon sastanka s Cvetkovićem, kazao kako preporuka predstavlja prekretnicu i veoma važan datum u procesu pristupanja Srbije EU te da ne donosi jednu, već dvije dobre vijesti.

''Prva dobra vijest je da EK predlaže da se Srbiji dodijeli status kandidata i mi ćemo početi diskusije i razgovore s članicama EU o ovom pitanju. Ovo će voditi ka dijalogu koji će dovesti do implementacije ranije postignutih dogovora'', naveo je Degert.

Druga dobra vijest je, kako je istaknuo, da je, zahvaljujući uloženim naporima u procesu stabilizacije i pridruživanja, EK u poziciji predložiti otvaranje pregovora onda kada bude ostvaren ključni prioritet koji se odnosi na pregovore Srbije s Kosovom.

''Ovaj ključni prioritet povezan je s nastavkom procesa dijaloga s Prištinom. Mi vjerujemo da su ovi elementi statusno neutralni i da nisu novi'', istaknuo je.

Degert je dodao kako za nastavak dijaloga nije predviđen konkretan rok te izrazio nadu da će to uskoro biti postignuto i biti omogućen početak procesa pregovora o pristupanju.

Po njegovim riječima, to je strateški interes za Srbiju i EU i daljnji pokazatelj činjenice da se politika proširenja EU nastavlja u balkanskoj regiji.

Srbijanski premijer Cvetković potvrdio je kako se u preporuci razmatra i pitanje početka pregovora o pristupanju, s tim što je, kako je rekao, to pitanje vezano uz dijalog s Prištinom, koji treba biti nastavljen, ali sa zahtjevima koji su svi u cijelosti statusno neutralni.

Preporuka, po Cvetkovićevim riječima, pokazuje da je EK prepoznala napore koje je Srbija učinila i rezultate koji su do sada postignuti u reformama koje je poduzimala i s kojima će nastaviti. ''Srbija je i dalje posvećena europskim integracijama i nastavit će raditi u tom smjeru'', zaključio je Cvetković.

Europska komisija zaključila je da je Srbija spremna za dobivanje statusa kandidata, stoji u mišljenju o napretku kojega je danas objavila EK, dok će preporuka za početak pregovora ovisiti o napretku u dijalogu s Kosovom i normalizaciji na sjeveru Kosova.

Komisija navodi da je Srbija ostvarila napredak u ispunjavanju političkih kriterija, da je uspostavila sveobuhvatni pravni i institucionalni okvir za vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava, koji općenito odgovora europskim i međunarodnim standardima. Komisija također pohvaljuje Srbiju da je suradnju s ICTY-em dovela na "punu zadovoljavajuću razinu".

Preporuka Komisije ne znači automatski stjecanje kandidatskog statusa jer zadnju riječ imaju zemlje članice koje će se o tome izjasniti na sastanku na vrhu 9. prosinca. Odluka je donesena samo ako za nju glasuju sve države članice.

Ako zemlje članice odobre Srbiji status kandidata, ona će za dobivanje datuma za početak pregovora morati ispuniti niz zahtjeva vezanih uz normalizaciju odnosa s Kosovom.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙