FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mianmar počeo oslobađati političke zatvorenike

Autor: spuc
YANGON, 12. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Mianmar je u srijedu oslobodio oko 300 političkih zatvorenika među kojima je i nekoliko istaknutih disidenata, no još uvijek ih je u zatvorima ostalo oko dvije tisuće.

Službeni mianmarski izvori proteklih dana najavljivali su da će biti oslobođeno više od 6.300 zatvorenika, u jednoj od najzatvorenijih zemalja svijeta koja se počinje otvarati nakon pola stoljeća čelične vladavine.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, u izjavi za Reuters prije opće amnestije, kazala je da je ohrabrena "obećavajućim znakovima" reformi no da je prerano da Washington objavi poteze kojima bi nagradio takvu promjenu.

Sjedinjene Države, Europska unija i mianmarska demokratska oporba traže oslobađanje oko 2.000 političkih zatvorenika - političkih aktivista, odvjetnika, umjetnika i novinara - kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih političkih reforma.

SAD, Europa i Australija poručile su da je to preduvjet ukidanja gospodarskih i političkih sankcija uvedenih Mianmaru koncem 1990-ih koje su bacile na koljena zemlju.

"Nadamo se da će ih mnogo više biti oslobođeno", kazala je u prvom komentaru dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi koja je oslobođena prošle godine nakon 15 godina kućnog pritvora.

"Doista sam zahvalna na oslobađanju političkih zatvorenika", izjavila je novinarima.

Jedan od najpoznatijih disidenata koji je oslobođen je Zarganar koji je uhićen 2008. i osuđen je na 59 godina zatvora nakon kritiziranja vojne vlasti zbog neprimjerene reakcije na tajfun koji je odnio 140 tisuća života.

Navodno je oslobođen i Sai Say Htan, u kasnim 70-im godinama života, koji je osuđen na 104 godine zatvora zbog toga što je odbio sudjelovati u izradi novoga ustava.

(Hina) xps ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙