FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS i Zelena stranka u koaliciji za VII. izbornu jedinicu

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Koalicijski sporazum između Hrvatske seljačke stranke (HSS-a) i Zelene stranke za VII. izbornu jedinicu danas su u središnjici HSS-a u Zagrebu potpisali potpredsjednik HSS-a i koordinator za VII. izbornu jedinicu Božidar Pankretić i predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić.

Pankretić je ustvrdio kako sporazum nije čudo jer se HSS oduvijek smatra zelenom strankom, ne samo po riječima, nego i po djelu. Podsjetio je da su od 2000. bili vrlo aktivni u svemu onom što promiču zeleni, pri čemu je podsjetio na donošenje prvog zakona o ekološkoj proizvodnji.

Rekao je da je HSS na izbornom stožeru u VII. izbornoj jedinici uspio završiti i predložiti kompletnu listu te zadovoljiti i one kriterije za koje se, kao ipak malo tradicionalna stranka, ne mogu često podičiti, a to je kvota žena unutar stranke.

Babić se slaže s Pankretićem da je HSS-u zaštita okoliša i prirodnih bogatstava jednako bitna kao i ostali dio njihova programa i da je upravo to razlog zbog kojega je Zelena stranka ušla u tu koaliciju. Istaknuo je da im je u sljedećem razdoblju najvažnija zaštita nacionalnih bogatstava, po čemu su i prepoznati u javnosti.

Rekao je da su "protiv privatizacije voda i prodaje vodnih resursa" te da se zauzimaju za to da se zaštita okoliša izdvoji iz dosadašnjeg ministarstva u zasebno i da se ekologija uvede kao izborni predmet u osnovno školstvo.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je kako vjeruje da će ta suradnja "dobiti značaj" u još nekoliko izbornih jedinica te da su se već dogovorili o suradnji u VIII. izbornoj jedinici.

Friščić je zadovoljan ostvarenom mogućnosti koju su zaključili u izbornom stožeru i na sjednici Predsjedništva da u pojedinim izbornim jedinicama može biti koalicijske suradnje s drugim strankama ako im se slažu programi.

Podsjetio je da su prije desetak godina pokretali inicijativu da se na razini županija donose odluke da se županijska područja zaštite od genetski modificiranog sjemenja i organizama iako su bili svjesni da u pojedinom segmentu oni mogu kratkoročno donijeti veću dobit. Dodao je da je odluka o zaštiti donesena zbog budućih generacija i boljeg sutra.

"Kad se razgovaralo kako se ponašati s onim što smo baštinili i što mora ostati naše obiteljsko srebro, a to su naše šume, vode i zemlje, usuglasili smo svoja stajališta", rekao je predsjednik HSS-a prilikom potpisivanja koalicijskog sporazuma između HSS-a i Zelene stranke za VII. izbornu jedinicu.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙