FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grubišić: odnos prema Hrvatima izvan domovine još nejasniji

Autor: macu
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Vinko Grubišić, profesor emeritus Sveučilišta "Waterloo" u Kanadi, izjavio je za novi broj katoličkog tjednika "Glas Koncila" da odnos hrvatske države prema Hrvatima izvan domovine nikad nije bio jasan, a danas je nejasniji nego prije desetak godina.

"Netko se sjetio da - premda nije pronađena ni jedna jedina nepravilnost - treba dokinuti glasovanje po župama i hrvatskim domovima izvan Hrvatske", upozorio je Grubišić, poznati književnik, antologičar i jezikoslovac koji je u Zagrebu studirao slavistiku. Po njegovim riječima, time je golem postotak Hrvata izvan domovine isključen iz političkoga, a samim time i javnog života. "Na te i takve prijevare Hrvati u izvadomovinstvu nisu navikli, a valja priznati da je ta prijevara izvedena veoma vješto", ustvrdio je.

U opširnom razgovoru pod naslovom "Katoličke misije i župe - prave čuvarice hrvatskoga jezika" Grubišić je izjavio da su Hrvati "s druge strane Atlantika" i dalje "iseljenici".

"S obzirom na zanos devedesetih godina, uvelike su se odnosi prema Hrvatskoj ohladili. Hrvati se danas više vraćaju u Hrvatsku i sve manje Hrvatskoj, nekako kao turisti", rekao je, dodajući kako "hrvatski" mediji zemlju o sreći koju su sanjali prikazuju kao leglo kriminala, a Hrvatska, kako je dodao, nije niti zemlja kriminala niti nesigurnosti.

Također je rekao kako se u novinama o nekom uspješnom simpoziju o kojemu kulturnom ili znanstvenom postignuću Hrvata rijetko što kaže.

"U iseljeništvu su glasila na hrvatskome, a i na stranim svjetskim jezicima većinom ugašena ili su prešla na internetsko izdanje koje malo tko prati", izjavio je Grubišić, dodajući kako se bezrazložno steklo povjerenje u domovinska glasila, a ona su sasvim požutjela ili imaju nisku nakladu.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙