FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MZOŠ pozdravlja odluku Vijeća Filozofskog fakulteta

Autor: tdel
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) pozdravilo je danas odluku vijeća Filozofskoga fakulteta u Zagrebu da se studentima druge i treće godine neće naplaćivati školarine.

MZOŠ u priopćenju navodi kako ih posebno raduje što su studenti prepoznali da su fakulteti jedina adresa na kojoj se problemi školarina mogu rješavati, a na što je više puta to ministarstvo upozoravalo.

"Isto tako, još jednom naglašavamo da Ministarstvo nema zakonske mogućnosti osigurati svim studentima besplatno studiranje dok ispunjavaju svoje obaveze dok novi prijedlog zakona o visokom obrazovanju, koji je u saborskoj proceduri, ne stupi na snagu. Prema pravilima postojećeg zakona, fakulteti autonomno donose odluke o kriterijima upisa i visini školarina," navodi se u priopćenju.

MZOŠ podsjeća kako je u prijedlog zakona o visokom obrazovanju ugrađen članak kojim se prvi put i vrlo jasno definira tko i pod kojim uvjetima ima pravo na besplatno obrazovanje. Navodi kako u članku stoji da: "studenti državljani Republike Hrvatske koji studiraju na redovitom prijediplomskom i diplomskom studiju na javnim visokim učilištima ostvaruju pravo na financiranje cjelovitog iznosa troškova upisnine sredstvima državnog proračuna, pod uvjetom da ispunjavaju obveze utvrđene općim aktom visokog učilišta, a uvažavajući minimalne kriterije utvrđene pravilnikom o studentskom standardu". Kad Zakon o visokom obrazovanju stupi na snagu stvorit će se i uvjeti za njegovo provođenje, navodi MZOŠ.

"Zakonom se htjelo studentima omogućiti (i na taj način ih zaštiti od svih političkih strujanja i proizvoljnog odlučivanja o visini školarine pojedinih visokoškolskih institucija) pravo na besplatno obrazovanje. Da im to nitko i nikada ne može uskratiti. Jedini uvjet za ostvarivanje tog prava bio bi njihov odnos prema studijskim obvezama i njihova odgovornost", stoji u priopćenju MZOŠ-a.

Na izvanrednoj sjednici vijeća Filozofskoga fakulteta u Zagrebu danas je dogovoreno da se studentima druge i treće godine neće naplaćivati školarine do parlamentarnih izbora, a očekuje se da će ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa do tada pronaći taj novac.

(Hina) pp/xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙