FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa objavio apostolsko pismo o Godini vjere 2012.

Autor: rtom
VATIKAN, 17. listopada 2011. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. u ponedjeljak je objavio apostolsko pismo o Godini vjere Katoličke crkve koja će početi u listopadu 2012. u povodu pedesetgodišnjice Drugog vatikanskog koncila.

Papa je u nedjelju u propovijedi održanoj u bazilici svetog Petra u Rimu najavio da će Godina vjere početi 11. listopada 2012., a završiti 24. studenoga 2012., čime će se obilježiti 50. godišnjica početka Drugog Vatikanskog koncila (1962.-65.)

U tom dokumentu latinskog naziva "Porta fidei" (Vrata vjere) Benedikt XVI. objašnjava da će Kongregacija za nauk vjere donijeti "upute za življenje u toj godini prema najdjelotvornijim i najprimjerenijim načinima".

Drugi vatikanski koncil "ako ga čitamo i primamo vođeni hermeneutikom (tumačenjem tekstova), može još više biti i postati snaga za obnovu Crkve, koja je uvijek potrebna", izjavio je Papa.

Drugi vatikanski koncil, reformirao je bogoslužje, Katolička crkva se otvorila prema svijetu uz priznavanje vjerskih sloboda i poštivanje drugih religija.

Danas, kad se zapadna društva udaljuju od kršćanskih vrijednosti, incijativa Godine vjere vrlo je očekivana, piše agencija AFP. Podsjeća da su nakon Koncila brojne inicijative potresale Crkvu, da su se produbile podjele između naprednih i konzervativnih snaga.

Benedikt XVI. je podsjetio da je Pavao VI. odlučio proglasiti Godinu vjere tri godine nakon završetka II. vatikanskog koncila 1967., u vrijeme "velikih previranja" i "velikih teškoća" u Crkvi.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙