FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa u Bundestagu pozvao Europljane da se vrate izvorima

Autor: dmus
BERLIN, 22. rujna 2011. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. u četvrtak je u Berlinu upozorio njemačke parlamentarne zastupnike na zakone koji potiru ljudsku slobodu i dostojanstvo, zatraživši od Europljana da se vrate izvorima svoje kulture - "Jeruzalemu, Ateni i Rimu".

Sveti Otac prvi se put obratio Bunestagu, donjem domu njemačkog parlamenta, nasmijavši zastupnike u dva navrata i zaradivši dugi pljesak. Kao što je bilo i najavljeno, stotinjak zastupnika Ljevice i Stranke zelenih - od ukupno 620 u Bundestagu - bojkotiralo je dolazak Pape, a neki su sudjelovali i u prosvjedima.

Benedikt XVI. svoj je govor posvetio slobodi, ali nije spominjao specifične probleme društva, ekonomije ni Katoličke crkve. Spomenuo je neka "bitna pravna pitanja, u kojima je u pitanju dostojanstvo čovjeka" i za koja "kriterij većine ne smije biti dostatan", već svaka osoba mora "sama potražiti kriterije vlastite orijentacije".

Ustvrdio je da ljudska prava, jednakost pred zakonom i nepovredivost ljudskog dostojanstva potječu iz vjere.

"Kultura Europe rođena je iz susreta Jeruzalema, Atene i Rima, iz susreta vjere u Boga iz Izraela, filozofskog razbora Grka i pravne misli Rima", i taj susret "čini duboki identitet Europe", zaključio je papa Benedikt XVI.

(Hina) xdam ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙