FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN odbacio zahtjev AUDIO-a za državnom potporom Sunčanom Hvaru

Autor: tper
ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) danas je odbacilo zahtjev Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za odobrenjem državne potpore u obliku pozajmice i pretvaranja potraživanja u vlasnički udjel u Sunčanom Hvaru, jer to ne predstavlja državnu potporu.

Pozajmica i pretvaranje potraživanja u vlasnički udjel u Sunčanom Hvaru ne predstavlja državnu potporu iako je riječ o ulaganju državnih sredstava u privatnog poduzetnika za kojeg je nedvojbeno utvrđeno da je u teškoćama, navodi se u priopćenju AZTN-a.

Riječ je o prvom takvom pojedinačnom slučaju pred Agencijom u kojem je stručna služba AZTN-a utvrdila da je riječ o realizaciji dogovora postignutog između dva najveća dioničara - Orco Property Groupa i AUDIO-a.

Temeljem toga će se potraživanja po osnovi pozajmica Sunčanom Hvaru pretvoriti u vlasnički ulog, a kamate otpisati primjenom načela privatnog/tržišnog investitora.

Prema propisima o državnim potporama, to se načelo smatra ispunjenim u slučajevima kada država ulaže sredstva u poduzetnika na način prihvatljiv privatnom/tržišnom investitoru, procjenjuje rizik i očekuje buduću dobit, odnosno ulaže istovremeno i pod jednakim uvjetima kao i privatni/tržišni investitor, što je dokaz povjerenja tržišta u poslovanje poduzetnika, stoji u priopćenju.

Takvo ulaganje države kao vlasnika, provedeno proporcionalno postojećem vlasničkom udjelu i usporedno s ulaganjem kapitala privatnog investitora pod jednakim uvjetima, ne sadrži državnu potporu već se smatra ulaganjem po načelu tržišnog ulagača.

AZTN je također utvrdio da će se od 14. listopada i dalje primjenjivati osnovna referentna stopa u iznosu od 3,47 posto, a privremena osnovna referentna stopa za odobrene programe državnih potpora ostat će 2,88 posto.

Referentna stopa izračunava se temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana, a mijenja se ako u tri mjeseca od zadnjeg utvrđenog prosjeka dođe do odstupanja većeg od 15 posto.

Budući u prethodnom tromjesečju nije zabilježeno takvo odstupanje, AZTN je donio odluku o daljnjoj primjeni postojeće referentne stope.

(Hina) pp/xtp ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙