FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za IPARD mjeru 302 odobreno 18 projekata

Autor: nbrc
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas da je nakon prvog natječaja za IPARD mjeru 302 "Diverzifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti" odobrila 18 projekata ukupne vrijednosti 17,6 milijuna kuna, za koje ugovoreni iznos bespovratne potpore iznosi 8,8 milijuna kuna.

Većina ugovorenih projekata odnosi se na sektor ruralnog turizma, unutar kojeg su se mikro poduzetnici prijavili za izgradnju i rekonstrukciju apartmana, objekata za sportsku rekreaciju i ribolov te jahanje i držanje životinja u turističke svrhe, navodi se u priopćenju.

To, ocjenjuju u Agenciji, pokazuje rastuću svijest o ruralnom turizmu kao aktivnosti koja pridonosi obnovi seoskog života.

Pored ruralnog turizma, bespovratna sredstva unutar Mjere 302 mogu se ostvariti i za izgradnju i rekonstrukciju objekata za tradicijske obrte, kao i za opremu poput alata za bačvara, klobučara, knjigovežu, urara, staklara i sl., te za opremu za proizvodnju suvenira na tradicionalan način.

Ta mjera omogućava potporu izgradnji prostora za izravnu prodaju na farmi te objekata za pakiranje i trženje proizvoda, a u sektoru slatkovodnog ribarstva bespovratna potpora može se ostvariti za izgradnju mrjestilišta riba te objekata za uzgoj i skladištenje ribljih proizvoda.

Unutar mjere 302 mogu se graditi IT centri na selu, dječji vrtići i igraonice, sportski i rekreativni centri za mlade i odrasle.

Iz Agencije podsjećaju da maksimalna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu iznosi 150 tisuća eura, a bespovratna potpora 50 posto ukupne vrijednosti prihvatljivog ulaganja.

S obzirom na veliku zainteresiranost za tu mjeru i dobru prolaznost prijava na prvom natječaju (72 posto), Agencija je sredinom rujna raspisala drugi natječaj za Mjeru 302 za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i taj je natječaj otvoren do 31. listopada.

Agencija na svojim internet stranicama najavljuje da će se raspisati i šesti IPARD natječaj za mjere 101 "Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" i 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda", a bit će otvoren od 17. listopada do 28. studenog 2011. godine.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙