FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iznenađenje je Berlusconijeva dugovječnost na vlasti

Autor: rtom
RIM, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Silvio Berlusconi čini se na korak da izgubi vlast nakon 17 godina duge političke karijere, no pravo iznenađenje neće biti njegov mogući pad, već njegovo preživljavanje na vlasti, piše agencija Reuters u petak u povodu glasovanja talijanskog parlamenta o povjerenju premijeru.

Zapanjeni Berlusconijevom žilavošću analitičari ga uspoređuju s boksačem koji je primio toliko smrtonosnih udaraca i bit će dovoljno lagano ga gurnuti da padne, no on se još drži na nogama zahvaljujući svojoj snažnoj volji za moći, velikim financijskim ulozima i talijanskoj političkoj inerciji.

Strane promatrače osobito začuđuje što se Berlusconi održao unatoč dugom popisu skandala koji bi u drugim dijelovima svijeta nekog političara odavno izbacili iz sedla.

Protiv Berlusconija otvorene su četiri zasebne sudske istrage za pronevjeru novca i seks s maloljetnicom, a prijete mu i nove optužnice u vezi s prostitucijom u aferi "bunga bunga" koja puni novinske stupce.

Zadnjih mjeseci pretrpio je niz političkih poraza i sukobio se s ministrom gospodarstva Giulijem Tremontijem. U inozemstvu su njegovi diplomatski gafovi i vulgarne primjedbe postali legendarni i europski partneri izbjegavaju fotografirati se s njime u društvu.

Bersluconijevu vladu kritiziraju svi, od Katoličke crkve do udruge poslodavaca, no on ne mari i najavaljuje da će odraditi svoj mandat do 2013.

Međutim, ovaj tjedan komentatori gotovo jednoglasno proriču Berlusconijev pad, ako ne u petak kada parlament glasuje o povjerenju, onda u bliskoj budućnosti. Predviđaju i raspisivanje prijevremenih izbora, moguće u proljeće 2012., godinu dana prije roka.

"On je prošlost, već je otišao. Može izdržati još nekih šest mjeseci no gotovo je s njim. Zemlji je bilo dosta", drži Franco Pavoncello, profesor političkih znanosti na rimskom sveučilištu John Cabot.

Predsjednik Giorgio Napolitano u neuobičajeno oštroj izjavi u srijedu je rekao da vlada mora pokazati da je sposobna vitalnim mjerama odgovoriti na rastuću gospodarsku krizu.

I Mario Draghi, guverner Talijanske narodne banke u odlasku, pridružio se kritičarima ocjenom da je Italija izgubila previše vremena potrebno za ključne gospodarske reforme.

Italija je u skupini zemalja eurozone najviše pogođenima dužničkom krizom, ali umjesto da se bavi tim gorućim pitanjima, vlada se trošila u političkim raspravama i unutarnjim sukobima te manevrima.

Razlozi Bersluconijeva preživljavanja mogu se svrstati u dvije kategorije. Razjedinjene frakcije u vladajućoj koaliciji još nisu spremne smijeniti premijera jer se na sceni nije pojavio alternativni političar koji bi odgovarao većinskom, duboko konzervativnom bloku talijanskih birača.

Berlusconi ima snažno razvijenu komunikacijsku vještinu da mobilizira konzervativne birače i on je u svojoj stranci "bio vezivo, cement" za to biračko tijelo, kaže Sergio Romano, bivši veleposlanik u Moskvi i ugledni komentator.

Buntovnici u Berlusconijevoj stranci PDL nisu zadovoljni šefom, ali boje se smijeniti ga jer bi u tom slučaju kontrola iz njihovih ruku prešla na predsjednika Napolitana koji bi imenovao tehničku vladu, a oni bi izgubili vlast i znatne povlastice, te vjerojatno izbore.

Drugi razlog Berlusconijeva žilava ostanka na vlasti su sudski procesi. Više od 1.000 tužitelja podignulo je 31 optužnicu otkako je Berlusconi ušao u politiku, a kad jednom izgubi vlast neće moći odgađati ili blokirati sudske procese. K tomu mu prijete nove optužnice.

"U trenutku kada padne, vjerojatno će ga živa pojesti", zaključuje Pavoncello.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙