FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fratini: Italija podupire ubrzano približavanje Srbije EU

Autor: ssai
BEOGRAD, 12. listopada 2011. (Hina) - Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u srijedu je, nakon sastanka s potpredsjednikom srbijanske vlade za europske integracije Božidarom Đelićem, izrazio nadu da će izvješćem Europske komisije o srbijanskom napretku prema europskim integracijama Srbija biti zadovoljna te je istaknuo potporu Italije ubrzanom procesu srbijanskog približavanja EU.

''Danas smo u iščekivanju objavljivanja mišljenja Europske komisije i nadamo se da će Srbija biti potpuno zadovoljna tim mišljenjem. To je, uostalom, bilo i ono za šta se Italija zalagala i za šta će se nastaviti zalagati, a to je ubrzano približavanje Srbije Europskoj uniji'', rekao je Frattini na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka.

S Đelićem je, kako je rekao, razgovarao i o velikim pomacima Srbije u okviru reformi koje provodi, borbi protiv korupcije, uspostavi vladavine prava te svega što je učinjeno u suradnji s Haaškim tribunalom kao i o stvaranju pozitivnog ambijenta za strane investicije. Izrazio je nadu da će sve to biti priznato u dokumentu koji će danas objaviti Europska komisija.

Naveo je kako je bilo riječi o gospodarskoj suradnji dviju zemalja i tome kako Italija želi postati vodeći investitor u Srbiji, ne samo u području automobilske industrije, već i tekstilne industrije te infrastrukture i energetike. Frattini je kazao kako je siguran da će Italija u svemu tome, kao do sada, moći računati, na snažan sustav talijanskih banaka koje posluju u Srbiji.

Potpredsjednik vlade Đelić je poručio kako je današnji boravak Frattinija u Beogradu dobar signal, ustvrdivši kako je Italija ''ključni partner'' Srbije te da više od 200 talijanskih tvrtki već posluje u Srbiji i zapošljavaju njezine građane. Naveo je kako je industrijska proizvodnja u Italiji u posljednja dva mjeseca narasla za četiri posto, a da je njezin izvoz u prvoj polovici ove godine narastao za 17 posto, te da je od ''prvoklasnog značenja'' za Srbiju da gospodarska situacija u Italiji ima pozitivan razvoj.

O budućim europskim perspektivama Srbije Frattini će, kako je najavio, više govoriti u obraćanju na beogradskom sveučilištu gdje će mu biti dodijeljen počasni doktorat.

Nakon toga talijanski šef diplomacije će razgovarati sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙