FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost na razini stavova

Autor: mbuj
ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - Muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost na razini stavova, ali što se tiče ponašanja tu se baš ne ogleda rodna ravnopravnost, istaknula je danas Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) predstavljajući rezultate prvog istraživanja u Hrvatskoj o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti na konferenciji "Muškarci i rodna ravnopravnost: za ravnopravnost je potrebno dvoje".

Ta je konferencija danas u Zagrebu okupila stotinjak predstavnika državnih institucija i civilnih inicijativa iz Hrvatske, BiH, Srbije, Njemačke, Belgije, Portugala, Italije, Turske, Islanda, Španjolske, Australije, Norveške i Italije.

Voditeljica tog trogodišnjeg istraživanja, sociologinja Nataša Bijelić naglasila je kako rezultati ukazuju na to da većina muškaraca u Hrvatskoj prihvaća ideju rodne ravnopravnosti i razumije ju na intelektualnoj razini, ali se to ne odražava nužno i kroz njihovo ponašanje.

Rezultati su također pokazali da rodna ravnopravnost ima pozitivan učinak na muškarce, istaknula je Bijelić, pojašnjavajući kako su muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost u stavovima zadovoljniji vezom s partnericom, više sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi oko djece i manje su skloni rizičnim ponašanjima.

Što se tiče kućanskih poslova i brige oko djece sudjelovanje muškaraca možemo opisati izrazom "povremeno", a tek oko jedne petine muškaraca kaže da se svakodnevno bavi djecom, odnosno da obavlja određene aktivnosti vezane uz brigu o djeci, rekla je Bijelić. Istaknula je kako su mlađi, obrazovaniji muškarci i oni viših prihoda skloniji rodno ravnopravnim stavovima. Mlađi muškarci, obrazovaniji, i nezaposleni više sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova, a obrazovaniji muškarci i oni većih prihoda skloniji su više sudjelovati u brizi o djeci.

Istraživanje je pokazalo i da je trećina muškaraca koristilo fizičko nasilje protiv žena, a petina muškaraca seksualno nasilje. "Što se tiče nasilja pokazalo se da je ono povezano s rodno neravnopravnim stavovima, što znači da su muškarci koji u svojim stavovima ne zastupaju rodnu ravnopravnost skloniji nasilju, te homofobiji, homofobičnim izjavama", ustvrdila je Bijelić.

Suprotno tome, muškarci najmanje ravnopravnih stavova, skloniji su korištenju seksualnih usluga, homofobičnim stavovima i rizičnom ponašanju (sudjelovanje u tučnjavama, krađama i pripadnost bandama), pokazuje istraživanje.

Također, pokazalo je da nešto više od polovine muškaraca smatra da homoseksualnost nije normalna, a skoro dvije trećine ispitanih ne bi dopustilo homoseksualcima da rade s djecom. Nadalje, četiri petine ispitanika protivi se usvajanju djece od strane homoseksualnih parova.

Istraživanje "Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj" dio je međunarodnog istraživanja o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti pod nazivom IMAGES - International Men and Gender Equality Survey. Istraživanje su inicirali i koordinirali Instituto Promundo iz Brazila i International Center for Research on Women iz SAD-a. Hrvatska je jedna od šest zemalja, uz Brazil, Meksiko, Čile, Ruandu i Indiju, u kojoj je istraživanje provedeno. Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno na uzorku od 1.500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina u Zagrebu te gradovima i selima (< 100 000 stanovnika) u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙