FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Približavanje stajališta oko uspostave vlasti u središnjoj Bosni

Autor: zkre
MOSTAR, 14. listopada 2011. (Hina) - Predsjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH u središnjoj Bosni Lidija Bradara ocijenila je da je na sastanku vodećih hvatskih i bošnjačkih stranaka, održanom u četvrtak navečer u toj županiji, došlo do približavanja stajališta oko uspostave vlasti koja nije ustrojena više od godinu dana.

"Približili smo stajališta oko raspodjele resora u županijskoj vladi i očekujem da ćemo postići dogovor na sljedećem sastanku s predstavnicima SDP-a i SDA", rekla je u petak za medije u Mostaru županijska čelnica HDZ-a.

Dodala je da je prijeporno hoće li hrvatskim strankama, dvama HDZ-ima, ili pak većinskim bošnjačkim strankama, SDP-u i SDA, pripasti resori financija te obrazovanja.

U dosadašnjoj vladi ti su resori bili u rukama hrvatskih ministara.

Nastavak razgovora najavljen je za subotu. Ranije su čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija usuglasili da ključne hvatske i bošnjačke stranke uspostave vlast u mješovitim, hrvatsko-bošnjačkim županijama sa sjedištima u Travniku i Mostaru. Dogovor u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je postignut ovoga tjedna, a u vladi će sjediti šest Hrvata iz dva HDZ-a te pet Bošnjaka i jedan Srbin kojega će birati SDP i SDA. U Srednjobosanskoj županiji SDP i SDA imenovati će petoricu bošnjačkih članova tamošnje vlade, a dva HDZ-a trojicu Hrvata i jednoga Srbina.

Po očekivanjima Čovića i Lagumdžije, dogovor u županijama trebao bi olakšati uspostavu vlasti i u državnom Vijeću ministara u kojemu će biti i dvije srpske stranke, SNSD i SDS.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙