FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović pozvao Sorenssena na pomoć oko statusa Hrvata u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 6. listopada 2011. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je posebnog europskog predstavnika u BiH Petera Sorenssena, tijekom nastupnog posjeta u četvrtak u Mostaru, da pomogne kako bi se spriječilo da Hrvati postanu nacionalna manjina čime bi se tvrdi, poljuljali i temelji Bosne i Hercegovine.

"Ključna zadaća hrvatske politike je da spriječimo da postanemo nacionalna manjina u BiH i zato sam zatražio potporu gospodina Sorenssena da se to ne dogodi. S ovakvom nejednakopravnošću Hrvata teško da ćemo ikada imati stabilnost u BiH", rekao je Čović medijima nakon susreta u Mostaru.

Dodao je kako je danski diplomat na čelu ureda europskog posebnog predstavnika stigao u BiH u "specifično vrijeme kada se u praksi pokazuje" koliko su Hrvati "jednakopravni i kada nas se želi pretvoriti u status nacionalne manjine". Čović je kazao danskom diplomatu da su većinske bošnjačke stranke utemeljile vlast u Federaciji BiH ignorirajući većinsku politiku volju Hrvata u BiH od kojih je 90 posto glasovalo za dva HDZ-a.

Čelnik HDZ-a BiH se prigodom razgovora s posebnim europskim predstavnikom u BiH zauzeo za to da se uspostavi vlast od šest stranaka od razina županija, preko entiteta do države jer će u protivnome, smatra, biti nemoguće provoditi proces pridruživanja euroatlantskim integracijama.

"Ovih šest stranaka mora uspostaviti vlast na svim razinama. Tamo gdje to nije učinjeno treba napraviti korekcije kako bi dali šansu gospodarskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje i njezinu euroatlantskome putu", objasnio je Čović.

Po njegovim riječima, vlast na svim razinama u BiH bi trebali činiti predstavnici vodećih bošnjačkih, hrvatskih i srpskih stranaka SDP-a BiH, SDA, HDZ-a BiH i HDZ 1990. te SNSD-a i SDS-a, koje trenutačno razgovaraju oko ustroja vijeća ministara ove zemlje iako je od održanih izbora prošlo više od godinu dana.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙