FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, u fokusu dionica HT-a

Autor: neba
ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače na veću aktivnosti, dok bi se u fokusu mogla naći dionica HT-a zbog prijedloga o ukidanju naknade od 6 posto na prihod od mobilnih usluga.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je blago ojačao, za 0,04 posto, na 1.820 bodova, dok je Crobex10 ostao nepromijenjen na 1.003 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 7,26 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Posljednjih dana promet na domaćem tržištu se znatno smanjuje, a kako i dalje nema poticaja za življu trgovinu, i danas očekujem vrlo nisku likvidnost, uz stagnaciju indeksa. U nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica HT-a, nakon što je Vlada jučer predložila ukidanje naknade od 6 posto na mobilne usluge“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesein banci.

Vlada je jučer uputila Saboru prijedlog da telekom operateri od početka iduće godine više ne plaćaju naknadu od 6 posto za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama. Kao jedna od antirecesijskih mjera, ta je naknada uvedena 2009. godine.

„To je pozitivna vijest za telekom operatere. Primjerice, HT je godišnje zbog tog poreza imao za otprilike 70 milijuna kuna nižu dobit“, kaže Franin.

Sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali, trguje se oprezno u očekivanju novih vijesti iz eurozone i tromjesečnih financijskih izvješća kompanija.

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, zbog slabih poslovnih rezultata JPMorgana i usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 0,35 posto, dok je S&P 500 pao 0,30 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,60 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer ulagače ponovno zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, nakon što su smanjeni kreditni rejtinzi Španjolske i nekolicine europskih banaka.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jutros blago porasle.

„Nove smjernice investitorima na inozemnim burzama dat će indeks povjerenja američkih potrošača“, zaključuje Franin

Od domaćih makroekonomskih izvješća, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u rujnu, koje će, procjenjuje se, pokazati da se inflacija i dalje kreće oko nevelikih 2 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u rujnu potrošačke cijene u prosjeku porasle za 2,0 posto na godišnjoj razini, isto kao u kolovozu. Njihove procjene kreću se između 1,8 i 2,2 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙