FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba inovacija Arca

Autor: dduk
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Trodnevna međunarodna izložba inovacija "Arca 2011", na kojoj sudjeluje 128 izlagača sa 250 inovacija, otvorena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Novi inovativni proizvodi, razni prototipovi, multimedijske prezentacije i računalne simulacije iz prirodnih znanosti, građevinarstva i arhitekture dio su izložbenog prostora ovogodišnje Arce.

Neke od inovacija, koje su izazvale veći interes publike, su samostabilizirajući monocikl na baterije, automatizirani rotirajući roštilj, skije za hodanje po vodi i druge. Među zanimljivim inovacijama su i naprava za stavljanje kapi u oči, uređaj protiv nesanice, naprava za rastjerivanje miševa, štakora i druge gamadi, kinološki eko-wc, sklopive kružne stepenice itd.

Posjetitelji mogu vidjeti i oko trideset radova mladih inovatora koji su osvojili nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim smotrama.

Izložbu je otvorila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić koja je rekla da je kroz program "Inovacijom do konkurentnosti" Ministarstvo gospodarstva u tri godine dalo 800 potpora ukupne vrijednosti veće od 28 milijuna kuna s ciljem komercijalizacije inovacija.

U Sklopu Arce i ove će godine međunarodni ocjenjivački sud ocjenjivati i rangirati inovacije prema četiri kriterija - kreativnosti, komercijalnoj vrijednosti, tehničko-tehnološkoj razini i utjecaju na okoliš i zdravlje te će prema njima dodijeliti nagrade i priznanja.

Prvog dana Arce održava se konferencija "Inovacijama do konkurentnosti" sa 25 izlaganja u sklopu tematskih cjelina okruženje za kreativnost i inovacije, akademsko obrazovanje i gospodarstvo, inovacije i poduzetništvo te primjeri iz dobre prakse.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙