FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom neizvjesnosti u vezi novih poteza EU-a

Autor: vmom
LONDON, 26. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak nadoknadio dio ranijih gubitaka na međunarodnim tržištima nakon objave boljeg od očekivanog Ifo indeksa, odskočivši s najniže razine u osam mjeseci prema dolaru i najniže u 10 godina prema jenu.

Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3521 dolar, nakon što se ranije spustio na niskih 1,3360 dolara na platformi za trgovanje EBS. Ostao je pak na gubitku prema jenu od 0,15 posto, na 103,15 jena, udaljivši se ipak od ranije zabilježene nove najniže razine u zadnjih 10 godina od 101,946 jena.

Dolar je također oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 76,31 jen, nedaleko rekordno niske razine dolara prema jenu od 75,94 jena.

S obzirom na izostanak većih jasnoća u pogledu planova za spas eurozone ulagači su ostali pesimistični glede izgleda jedinstvene europske valute, pri čemu su tržišta pojačano nervozna glede toga mogu li političari provesti vjerodostojne mjere za prevladavanje dužničke krize eurozone.

Blagu podršku euru pružio je bolji od očekivanog Ifo indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj. Iako se u rujnu spustio na 107,5 bodova, sa 108,7 bodova u kolovozu, budno praćeni indeks poslovne klime u najvećem europskom gospodarstvu pao je manje nego što se očekivalo, ohrabrivši nakratko tržišne sudionike. Ekonomisti kažu da njegova razina ipak ne može prikriti činjenicu da su rizici za njemačko gospodarstvo ojačali.

"Ne mislimo da će uzlet potrajati s obzirom da je situacija za euro prilično negativna", kazao je George Saravelos, analitičar za valute zemalja skupine G10 u Deutsche Banku. "Ifo indeks možda je pružio manju podršku euru, no svi ostali pokazatelji poput indeksa PMI prilično su loši i Ifo kaska za njima. Očekujemo da će euro slabjeti prema 1,30 dolara u bliskoj budućnosti".

Ohrabrujući signali stigli su sa sastanaka u Washingtonu vezano za planove proširenja kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost i za nove mjere pomoći dugovima opterećenim članicama Grčkoj, Portugalu i Irskoj. Ulagači su ipak zabrinuti zbog dubokih podjela oko toga treba li Europska središnja banka (ECB) angažirati veće resurse za podupiranje europskih banaka i pomoć posrnulim zemljama članicama.

"Prisutan je prilično velik skepticizam u vezi vijesti pristiglih preko vikenda, kada se puno govorilo a vrlo malo odlučivalo", kazao je Paul Robson, valutni strateg u RBS Global Bankingu. "Tržište treba više jasnoće, a toga je zasad vrlo malo. Dok je tako, možemo očekivati da će euro slabjeti prema dolaru".

Analitičari kažu da je potrebno donijeti učinkovit i pravovremen plan koji bi spriječio eskalaciju dužničke krize u eurozoni a to čelnicima G20 na sastanku preko vikenda nije uspjelo. Razvijena su gospodarstva na putu u recesiju, pa političarima ne ostaje puno vremena, upozoravaju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙