FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast uzgoja maka u Afganistanu dok cijene rastu

Autor: dmus
KABUL, 11. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Uzgoj maka u Afganistanu, koji znači život za pobunjenike u toj ratom poharanoj zemlji, u 2011. je značajno porastao, praćen rastom cijena i povećanjem kultiviranih površina, zaključak je izvješća koje su zajedno izradili Ujedinjeni narodi i afganistansko ministarstvo.

Površina tla na kojem se uzgaja mak u Afganistanu u ovoj je godini povećana za sedam posto, jer uzgajivači žele iskoristiti snažan porast cijena opijuma koji je uzrokovala nepoznata bolest biljaka prošle godine, stoji u izvješću Ureda UN za droge i kriminal (UNODC) i afganistanskog ministarstva za borbu protiv narkotika.

Tri pokrajine na sjeveru i istoku zemlje koje su bile proglašene područjima "bez maka" vratile su se proizvodnji te biljke, a povećanje proizvodnje zabilježeno je unatoč činjenici da je iskorijenjeno 65 posto više usjeva maka nego godinu dana prije i da je time bilo obuhvaćeno čak 18 pokrajina, sedam više nego 2010.

Voditelj UNODC-a u Afganistanu Jean-Luc Lemahieu procijenio je da bi pobunjenici od opijuma 2011. mogli zaraditi čak do 700 milijuna dolara.

"Uzgajivači su 2011. zaradili 1,4 milijarde dolara pa je moguće da je pobunjenicima otišlo 700 milijuna", rekao je Lemahieu na konferenciji za novinare.

Ta je svota izračunata na temelju modela diobe dobiti u proteklom desetljeću po kojem pobunjenici dobivaju 10 posto, a uzgajivači 20 posto od ukupne zarade od maka u Afganistanu. Za preostalih 70 posto se ne zna kamo odlazi.

Ako su iznesene brojke točne, od proizvodnje maka u 2011. u Afganistanu uprihođeno je sedam milijardi dolara, a bruto domaći proizvod te zemlje, po službenim podacima, u istoj je godini, bez uzgoja maka, 16 milijardi dolara.

Cijene opijuma u Afganistanu više su se nego udvostručile prošle godine nakon pada proizvodnje zbog neobjašnjive bolesti, a uzgajivači su u prosjeku zaradili čistih 10.700 dolara po hektaru zemljišta pod makom, 118 posto više nego godinu prije.

(Hina) xdam ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙