FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: NATO odbio jak napad na istoku

Autor: vrad
KABUL, 8. listopada 2011. (Hina/AFP) - NATO-ve snage u Afganistanu (ISAF) priopćile su u subotu da su odbile najjači koordiniran napad od 2009. u ratu koji se vodi protiv njih u istočnoj pokrajini Paktiki, uz granicu s Pakistanom, ubivši 25 pobunjenika.

U petak, na 10. obljetnicu početka američke intervencije u Afganistanu, 7. listopada 2001., napadnuto je nekoliko NATO-vih položaja u okruzima Gormalu, Sarobiju i Barmalu, objavio je ISAF.

Najmanje 25 pobunjenika ubijeno je u zračnim napadima i u pucnjavi, a jedan je ISAF-ov vojnik lakše ranjen u eksploziji autobombe, tristotinjak metara od napadnutog borbenog položaja, rekao je glasnogovornik NATO-vih snaga.

Pokrajina Paktika, kao i susjedne Host i Paktia, uporišta su mreže Hakani, povezane s talibanima, koju Amerikanci smatraju najaktivnijom pobunjeničkom skupinom u Afganistanu i organizatorom nekoliko zadnjih spektakularnih napada, među kojima i napada na američko veleposlanstvo sredinom rujna.

Mrežu je utemeljio Džalaludin Hakani, junak protusovjetskog otpora u 1980-im, koji se poslije povezao s talibanima. Hakani, član talibanskog vrhovnog vijeća koje predvodi mula Mohamed Omar, operativno zapovijedanje mrežom predao je svome sinu Siradžudinu.

7. listopada 2001., nepuni mjesec dana nakon napada 11. rujna, američko zrakoplovstvo je počelo bombardirati Afganistan pošto je talibanski režim, na vlasti od 1996., odbio predati vođu Al Kaide Osamu Bin Ladena.

Talibani koji su pometeni u nekoliko tjedana, obnovili su svoje snage i od tada vode krvavu pobunu protiv afganistanskog predsjednika Hamida Karzaja i njegovih saveznika iz NATO-a.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙