FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Britanaca je za trenutačno povlačenje iz Afganistana

Autor: vrad
LONDON, 6. listopada 2011. (Hina/AFP) - Načelnik glavnog stožera britanske vojske priznao je u četvrtak da je "izgubljena bitka s domaćom javnošću" u vezi s ratom u Afganistanu, pošto je anketa pokazala da većina Britanaca podupire trenutačno povlačenje njihovih vojnika, deset godina nakon početka operacije.

"Izgubili smo donekle bitku s domaćom javnosti", rekao je general David Richards za televizijsku mrežu ITV News.

Po anketi instituta ComRes koju je ta mreža objavila u četvrtak navečer, gotovo tri četvrtine Britanaca (71 posto) misli da Zapad ne može dobiti rat u Afganistanu gdje su talibani ojačali deset godina pošto su svrgnuti s vlasti.

U prethodnoj anketi iz lipnja, takvog mišljenja je bilo 60 posto Britanaca.

Dok Velika Britanija treba do konca 2014. povući iz Afganistana sve svoje borbene snage, 57 posto Britanaca želi da se one odmah povuku (26 posto ih se protivi tome), a u lipnju je za to bilo njih 48 posto.

"Kada bismo britansku javnost podsjetili zašto smo ondje, to jest radi naše vlastite nacionalne sigurnosti, iz prilično sebičnog interesa, i kako bismo spriječili ono što se događa u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Somaliji i Jemenu, nisam siguran da bi i dalje imali takvo mišljenje", ocijenio je zapovjednik britanskih snaga.

"Stabilan Afganistan je presudan za našu dugoročnu sigurnost. Mislim da je to moguće", istaknuo je.

Drugi znak rastućeg pesimizma Britanaca u vezi s tim sukobom je što se 60 posto njih ne slaže s mišljenjem da je smrt njihovih vojnika opravdana žrtva (što je za 10 postotnih bodova više nego u lipnju).

Velika Britanija je s 9.500 vojnika u Afganistanu druga zemlja po razmjerima sudjelovanja u NATO-vim Međunarodnim snagama (ISAF), iza Sjedinjenih Država.

382 britanska vojnika poginula su od početka intervencije u Afganistanu u listopadu 2001., po podatcima ministarstva obrane.

Anketa je provedena među 2 047 odraslih Britanaca putem interneta, između 30. rujna i 2. listopada 2011.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙