FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Kina blizu završne faze plinskog ugovora

Autor: kgab
PEKING, 11. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u utorak u Pekingu da su Rusija i Kina blizu završene faze dogovora o potpisivanju dugoročnog ugovora o opskrbi Kine ruskim plinom.

"Približavamo se završnoj fazi rada na opskrbi plinom", rekao je Putin nakon razgovora s kineskim premijerom Wenom Jiabaom. "Cilj nam je diversificirati naše gospodarske veze", rekao je Putin, koji je u utorak doputovao u dvodnevni posjet Kini. Riječ je o prvom posjetu ruskog premijera inozemstvu otkako je najavio da će se kandidirati za predsjednika na izborima iduće godine.

On bi mogao pokušati smanjiti neslaganja oko cijene plina koja sprječavaju Rusiju da sklopi 30-godišnji ugovor za opskrbu Kine plinom - do 68 milijardi prostornih metara godišnje.

Međutim, direktor ruskog Gazproma za izvoz izjavio je prošli mjesec za Reuters da petogodišnji pregovori možda neće završiti ove godine, a jedan visoki dužnosnik ruske vlade izjavio je u Moskvi da Putin ne planira potpisati plinski ugovor tijekom svog posjeta.

Putin se nada da će njegov posjet unaprijediti trgovinu s Kinom, za koju se nada da će narasti na 200 milijardi dolara 2020. sa 59,3 milijarde koliko je iznosila prošle godine.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙