FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Rusija o energiji tijekom Putinova posjeta

Autor: kgab
PEKING, 10. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Kina i Rusija razgovarat će o predloženom plinskom ugovoru tijekom posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Kini, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, iako je Rusija izjavila da taj ugovor neće biti potpisan tijekom posjeta.

Putin će doputovati u utorak u dvodnevni posjet Kini i bit će to njegov prvi posjet inozemstvu otkako je najavio da će se kandidirati za predsjednika na izborima iduće godine. On bi mogao pokušati smanjiti neslaganja oko cijene plina koja sprječavaju Rusiju da sklopi 30-godišnji ugovor za opskrbu Kine plinom - do 68 milijardi prostornih metara godišnje.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin rekao je na tiskovnoj konferenciji da će tijekom Putinovog posjeta potpredsjednik kineske vlade Wang Qishan održati novi krug pregovora o energetskoj suradnji sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Igorom Sečinom.

"Kinesko-ruska energetska suradnja je važan dio strateške suradnje dviju zemalja", rekao je Liu i dodao da će sastanak Sečina i Wanga Qishana omogućiti temeljitiju razmjenu mišljenja po tom pitanju. Međutim, on nije govorio o izgledima za sklapanje ugovora.

Direktor ruskog Gazproma za izvoz izjavio je prošli mjesec za Reuters da petogodišnji pregovori možda neće završiti ove godine.

Jedan visoki dužnosnik ruske vlade izjavio je u Moskvi da Putin ne planira potpisati plinski ugovor tijekom svog posjeta.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙