FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut Ive Josipovića obitelji Stipišić

Autor: mbur
ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku sućuti obitelji Ljube Stipišića Delmate istaknuvši kako je s velikim žaljenjem primio vijest o smrti tog "velikog čovjeka i samozatajnog umjetnika koji je cijeli svoj vijek, sva svoja znanja, talente i ljubav posvetio prikupljanju, očuvanju i promociji dalmatinske kulturne baštine".

"Ljubo Stipišić bio je poput svog otočkog prethodnika Petra Hektorovića čovjek renesansne širine, zapisivač pučkih i crkvenih napjeva i običaja, etnomuzikolog, skladatelj, pjesnik, pisac, dirigent i slikar. Bilježio je sve - riječi, stihove i napjeve, običaje i poslovice stvorivši cijelu enciklopediju 'dalmatinske duše', a ujedno je, na tom nasljeđu, izgradio i obnovio fenomen dalmatinskog klapskog pjevanja", piše u poruci sućuti.

Ljubo Stipišić ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi. Vrijednost njegova glazbenog opusa i etnomuzikološkog rada otkrivat će generacije koje dolaze jer je njegovo djelo neizmjeran i još uvijek u potpunosti neotkriven prilog saznanjima o vlastitim duhovnim i kulturnim korijenima, navodi predsjednik Josipović u poruci sućuti.

(Hina)pp/xmb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙