FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić uputio je danas brzojav sućuti obitelji preminulog skladatelja Ljube Stipišića Delmate, ističući Stipišićev nemjerljiv doprinos u etnografskom i glazbenom području. Skladatelj, melograf, pjesnik i slikar Ljubo Stipišić Delmata od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas bio je istinski autoritet za plodno etnografsko i glazbeno područje Dalmacije u sklopu kojega je dao nemjerljive doprinose. Širina kojom je ušao u arhetipsku "nutrinu narodnog tijela" i osobine renesansnog umjetnika koji duhovno i svjetovno nadahnuće nalazi u dubokim slojevima starine, dala mu je darove tako velike kreacije da su istinski sadržani u pojmu Anima delmatica, koji, ističe ministar u brzojavu, jedino može opisati djelo i misao koje je Stipišić ostavio. Od Stipišićevih glazbenih djela posebno izdvaja "Dalmatino, povišću pritrujena" i "Kalvariju", ali i tisuće sakupljenih pučkih napjeva, zaboravljenih riječi i običaja, koji u slikama i poeziji donose osobnu estetiku koju, ističe se u brzojavu, nije moguće nadomjestiti, a kojoj sada zahvaljujemo za ogroman opus od iznimne kulturne važnosti.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je izraze sućuti obitelji preminulog skladatelja Ljube Stipišića, ističući neizbrisiv trag koji je Stipišić ostavio u očuvanju i promicanju dalmatinske glazbene baštine. "Umio je nadahnuti brojne generacije glazbenika i kulturnih djelatnika te postao rijedak dragulj hrvatske glazbene kulture, čijim je dugogodišnjim predanim i posvećenim radom vrijedna dalmatinska glazbena baština sa svom svojom ljepotom pronašla put u naša srca te na taj način oteta zaboravu", navodi predsjednik Sabora Luka Bebić u sućuti obitelji Stipišić.

LOVAS - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Lovasu je obilježena 20. obljetnica okupacije i stradanja mještana toga srijemskog mjesta u Domovinskom ratu, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba okupirali 10. listopada 1991. U Domovinskom ratu ubijeno je i poginulo 87 mještana Lovasa, odnosno 5,5 posto Hrvata koji su živjeli u Lovasu do Domovinskog rata. Nestalima se vodi još dvoje Lovašana. U spomen na stradanje Lovasa i njegovih mještana u Domovinskom ratu brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeća podno Spomen-križa u središtu mjesta te spomenika na mjestu masovne grobnice. Posebno težak zločin u Lovasu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991. kad su skupinu od 51 lovaškog Hrvata pod prijetnjom oružja prisilili da uđu u minsko polje. U tom okrutnom zločinu smrtno je stradao 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno. Zbog ratnih zločina počinjenih u Lovasu pred sudskim vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu od 17. travnja 2008. vodi se sudski postupak u kojem je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u Lovasu.

SPLIT - Vatrogasci i dalje gase požar koji je sinoć oko 23 sata izbio na na prodručju Žrnovnice i Vilara, kod Splita, a požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borovina na oko 150 hektara, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjeluju pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split, državne intervencijske postrojbe (DIP) Split, sezonske vatrogasne snage Splitsko-dalmatinske županije te dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Žrnovnica, Split, Kaštela, Gomilica, Mladost, Solin, Vranjic, Klis, Muć, Dugopolje, Trogir, Seget Vranjica, Dugi Rat, Slatine i Podstrana s ukupno 93 vatrogasaca i 23 vatrogasna vozila. Požar se noćas proširio prema naseljima Barbanići i Vilar, no naselja su obranjena. Inače, požar se sinoć nošen burom proširio se prema Gornjoj Podstrani i raketnoj bazi u Žrnovnici, no baza nije ugrožena, rekao je rano jutros Hini pomoćnik zapovjednika JVP Split Zoran Radunić. "Glavne prostorije objekta su pod zemljom, a bazu čuvaju pripadnici njezine jedinice za zaštitu od požara koji su raspoređeni na terenu", dodao je.

ZAGREB - Dugometražni igrano-dokumentarni film "Hrvatski kraljevi" Hrvatske radiotelevizije, koji obrađuje razdoblje od doseljenja u 7. stoljeću do kraja narodne vladarske dinastije Trpimirovića oko 1100. godine, premijerno će se prikazati 12. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Film scenarista i redatelja Božidara Domagoja Burića nastao je kao dio velikog igrano-dokumentarno-obrazovnog projekta, serijala "Hrvatski kraljevi", koji se sastoji od sedam pedesetominutnih epizoda. U toj prvoj ekranizaciji najranijeg i po mnogočemu najzanimljivijeg razdoblja hrvatske povijesti, hrvatski vladari Trpimir, Tomislav, Stjepan Držislav, Petar Krešimir IV., Zvonimir i drugi sada dobivaju svoja lica i karakter, a prvi put će se prikazati i velike ranosrednjovjekovne bitke Hrvata protiv Bugara, Bizanta, Saracena i Mađara. Dosad nisu bile prikazane ni krunidbe hrvatskih kraljeva, a za potrebe serije u cijelosti je rekonstruirana hrvatska kraljevska kruna. Također su prvi put u hrvatskoj znanstvenoj i kulturnoj povijesti napravljene vjerne rekonstrukcije starohrvatskih crkvi u prirodnoj veličini te glasoviti kneževski i kraljevski kameni natpisi u svom izvornom, odavno izgubljenom obličju, što autori serijala drže "kulturološkim pothvatom koji daleko nadmašuje granice pukog filmskog ili dokumentarističkog pristupa". Svrha projekta jest stvoriti dugotrajno obrazovno štivo za sadašnje i buduće naraštaje, ističe se u najavi serijala. Tijekom izrade serije korištena je najmodernija 3D tehnologija za efekte umnožavanja vojski, izrade zgrada, brodova i sličnih objekata, izrađeno je nekoliko stotina povijesnih kostima, a napravljena su i cijela izvorna srednjovjekovna sela u Lici i Zagvozdu.

SPLIT - Požar na području Tugara, kod mjesta Račnik, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ugašen je jutros u 4 sata, a izgorjelo je oko 4 hektara trave, niskog raslinja i mlade borove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je dojavljen u Vatrogasno operativno središte DUZS-a u Divuljama jučer oko 17,25 sati. U gašenju su sudjelovali pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split i dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Žrnovnica, Podstrana, Solin, Split, Omiš i Gata s ukupno 60 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila. U tijeku je sanacija terena.

DUBROVNIK - Požar na području Žuljane, naselja u uvali Crnici na Pelješcu, još nije ugašen, a do sada je izgorjelo 40 hektara borove šume i visoke makije, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je izbio u subotu popodne oko 14 sati. Gase ga pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) iz Stona, Žuljane, Putnikovića, Kune i Janjine te dva kanadera.

ZAGREB - U okviru 16. Smotre Sveučilišta, 14. i 15. listopada na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održat će se Dani otvorenih vrata fakulteta, što je drugi puta da FER u svojoj 90-godišnjoj povijesti organizira tu manifestaciju. Vrata FER-a bit će u petak širom otvorena od 15 do 18 sati i u subotu od 10 do 13 sati. Cilj manifestacije je kroz izravnu i neposrednu komunikaciju učenicima, potencijalnim studentima i njihovim roditeljima predstaviti Fakultet, studijske programe i uvjete studiranja. Tijekom dva dana održat će se brojne prezentacije te će se predstaviti zavodi i laboratoriji Fakulteta.

MAKARSKA - Jaka bura, što je noćas puhala na Makarskom primorju brzinom od 70-ak, a na udare i do 120 kilometara na sat, uzrokovala je i manje štete na pojedinim objektima u Makarskoj i drugim primorskim mjestima. Štete su nanesene, primjerice, na elektrovodovima i komunalnoj opremi (kontejnerima za smeće i kantama) te kioscima, a bilo je i polomljenih borovih stabala koja su jutros uklonjena s ulica i prometnica. Zbog pokidanih elektrovodova, na kojima kvarove uklanjaju radnici makarskog Elektrobiokova, od sinoć su mjesta Promajna i Krvavica bez struje, a struje nema ni u dijelu Tučepa zbog čišćenja zgarišta od posljedica sinoćnjeg požara u kojemu je izgorjelo oko 20 hektara borove šume, makije, niska raslinja i dio maslinika. Bura je jutros znatno oslabila pa je u 11 sati uspostavljen redovit trajektni promet između Sumartina i Makarske koji je od jučer zbog vjetra bio u prekidu. Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura je jutros bila tri Celzijeva stupnja ispod ništice, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu.

ZAGREB - Film "Koko i duhovi" Daniela Kušana proteklog je vikenda vidjelo ukupno 6.884 gledatelja, što je najbolje otvaranje jednog domaćeg filma u proteklih pet godina, izvijestio je danas zagrebački Contintental film, distributer tog filma. Kušanov film, nastao prema istoimenom književnom klasiku redateljeva oca Ivana Kušana, proslavljenog književnika za djecu, počeo se istovremeno prikazivati u svim velikim gradovima u Hrvatskoj, Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Puli i Dubrovniku, a njegova kino distribucija proširit će se i na ostatak zemlje. Kako je knjiga "Koko i duhovi" obavezna lektira u našim osnovnim školama, posebnu zainteresiranost pokazale su osnovne škole za organizirane školske posjete kinima, priopćio je distributer. Film je ove godine premijerno prikazan na filmskom festivalu u Puli, gdje ga je publika proglasila najboljim filmom festivala. U glavnim ulogama su Antonio Parač, Nina Mileta, Kristian Bonačić, Filip Mayer, Ivan Maltarić, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin i mnogi drugi.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙