FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: uručivanjem srbijanskih optužnica pogažen hrvatski suverenitet

Autor: vlar
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb ocijenio je danas formalno-pravno neprihvatljivim da srbijanske optužnice hrvatskim državljanima uručuju hrvatske institucije, rekavši da je tim činom hrvatsko Ministarstvo pravosuđa "pogazilo hrvatski državni suverenitet".

Osvrćući se na uručivanje srbijanskih optužnica vukovarskim braniteljima, Srb je danas na konferenciji za novinare ocijenio da su hrvatske institucije tim činom učinile nedopustiv propust za koji netko mora odgovarati.

Umjesto da ih se odmah odbaci, optužnice su uručene hrvatskim državljanima, rekao je predsjednik HSP-a, ocijenivši "nedopustivim da se srbijanska tijela proglašavaju nadležnima za događaje koji su se zbili u Hrvatskoj".

"Treba utvrditi odgovornost jer ovo nije samo puki politički propust, ovo je iskaz nefunkcioniranja države u temeljnim pitanjima zaštite hrvatskog državnog suvereniteta, što ima strašnu političku i pravnu težinu i nosi sa sobom teške posljedice", ustvrdio je predsjednik HSP-a.

Hrvatska država, poručio je, mora iznaći i način kako da zaštiti interese hrvatskih državljana, osuđenih u Srbiji, poput Veljka Marića kojega je tamošnje pravosuđe nepravomoćno osudilo na 12 godina zatvora za "nešto što se dogodilo na hrvatskom tlu u Domovinskom ratu".

Srb je pozdravio vladin prijedlog posebnog zakona o ništetnosti pravnih akata bivše JNA i pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, ali i ocijenio da se radi o predizbornom zakonu, koji nema nikakvu pravnu težinu u odnosu na konkretne optužnice i na cjelokupan odnos Srbije i Hrvatske. "Mi u HSP-u upozoravamo da je problematika puno dublja i da je zapravo temeljna odgovornost na hrvatskoj vladi koja pristaje na ovakav odnos sa Srbijom", poručio je predsjednik HSP-a.

HSP je danas u priopćenju uputio javni poziv svim domoljubnim desnim strankama na hrvatskoj političkoj sceni da se na idućim parlamentarnim izborima okupe oko Hrvatske stranke prava jer, ističu, istraživanja pokazuju da će među njima jedino HSP imati parlamentarni status.

"Budimo svjesni da neprolazak izbornog praga znači stvarnu potporu drugima, onima koji zastupaju drugačije, pa i suprotne političke programe", ističe HSP u priopćenju.

(Hina) xvl yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙