FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa u Kalabriji osudio organizirani kriminal

Autor: vrad
LEMEZIA TERME, 9. listopada 2011. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. osudio je u subotu "okrutne" organizirane kriminalne skupine u Kalabriji, na jugu Italije, u homiliji pred 50.000 ljudi iz cijele pokrajine koja je na vrhu "čizme" talijanskog poluotoka.

Sveti Otac je po kiši predvodio misu u industrijskoj zoni grada Lamezia Terme, u središtu područja obilježenog gospodarskom stagnacijom, nezaposlenošću, iseljavanjem živih snaga i strahom od moćne N'dranghete, lokalne mafije.

"U ovom lijepom kraju prepoznajemo trusno područje ne samo u geološkom smislu, već i na strukturnom, društvenom i na planu ponašanja", rekao je 84-godišnji Papa koji se činio blijed i pomalo umoran.

"Ovo je zemlja gdje nezaposlenost zabrinjava, gdje nerijetko strašan kriminal ranjava društveno tkivo", istaknuo je u propovijedi.

U vrijeme kada Italija donosi drastičan program štednje, u Kalabriji je stopa nezaposlenosti mladih već premašila 26 posto, a mnogi megalomanski industrijski projekti nikada nisu ugledali svjetlo dana ili se od njih odustalo.

Dočekujući Papu, gradonačelnik Lamezie Terme, Gianni Speranza, drhtavim glasom se zauzeo za svoju regiju: "Ne želimo biti ogrčena zemlja. Politika mora služiti pravu, kao što ste rekli u Bundestagu (u Njemačkoj, prošlog tjedna). Mladi su naša budućnost, mi kažemo: dosta mafiji".

Na kraju mise Benedikt XVI. je spomenuo "marijanska svetišta" u Kalabriji i pohvalio "pobožnost naroda".

"Potičem vas da stalno živite vjeru u svjetlu nauka Koncila (Drugi vatikanski koncil, 1962.-1965.), apostolske stolice i vaših svećenika", istaknuo je u času kada Lefebreovci tvrde da je, pod njihovim utjecajem, u vrhu Crkve napokon srušen "tabu" kritike Koncila koji oni ne priznaju.

Kalabrija je sjedište 'Ndranghete koja se smatra najopasnijom i najmoćnijom mrežom organiziranog kriminala u zapadnoj Europi.

Papa Benedikt XVI. prošle je godine posjetio Siciliju i tamošnjoj mafiji poručio da je organizirani kriminal nespojiv s Evanđljem.

Posljednji put neki je Papa bio na Kalabriji 1988. godine, kada je regiju posjetio Ivan Pavao II.

(Hina) xvrad xrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙