FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Svjetski dan palijativne skrbi

Autor: mbuj
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - U Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) zagrebačkoga Medicinskog fakulteta danas je svečano obilježen Svjetski dan palijativne skrbi, 8. listopada.

Uz prikaz dosadašnjeg djelovanja CEPAMET-a i akcije "Ostani uz mene", na skupu je posebno upozoreno da treba napokon uvesti palijativnu skrb i u Hrvatskoj na svim razinama zdravstvene zaštite. Također je naglašeno kako je važna dobra multidisciplinarna izobrazba, što su poduprli i dekani zagrebačkog Medicinskog i Filozofskog fakulteta te zagrebačke Muzičke akademije.

Predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu (HDPM) Hrvatskog liječničkog zbora Marijana Braš naglasila je kako je dobro što su se u razvoj palijativne medicine sada uključili i drugi fakulteti, jer njezin razvoj kao civilizacijski iskorak prelazi okvire medicinskog fakulteta.

Predstojnik CEPAMET-a dr. Veljko Đorđević najavio je početak akcije "Čini dobro, osjećaj se dobro", kako bi se dobrovoljci podučili i uključili u hrvatski zdravstveni sustav. Dobrovoljci su osobito važan dio palijativne skrbi i nezaobilazan dio tima u brizi za bolesnika i članove njegove obitelji te što su u mogućnosti pružiti razne glazbene, likovne i druge aktivnosti koje su jako bitne za kvalitetu života bolesnika svih dobi koji boluju od neizlječive bolesti, rekao je Đorđević.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem istaknuo je kako treba osigurati da se palijativna skrb provodi na svim razinama, od obiteljske medicine do kliničkih bolničkih centara s dobro educiranim kadrovima u multidisciplinarnim timovima.

Lidija Hrastić-Novak iz zagrebačkog gradskog ureda za zdravstvo opisala je dosadašnje gradske inicijative u razvoju palijativne medicine te naglasila da su državne ustanove bitne za uvođenje palijativne medicine kao standarda u zdravstvenoj zaštiti svih građana. Najavila je da će od iduće godine u zagrebačkoj Specijalnoj bolnici za dišne bolesti biti osnovan odjel za palijativnu skrb.

Diana Butković s Klinike za dječje bolesti predstavila je projekt osnivanja palijativne dnevne bolnice za djecu u Zagrebu u suradnji sa Zakladom Sierra i uz potporu grada Zagreba.

Fra Zvjezdan Linić naglasio je da je važno činiti dobro i pomagati drugima i palijativnom skrbi, a što obogaćuje i onoga koji pomaže bolesniku od neizlječive bolesti i članovima njegove obitelji.

Nekoliko glazbenih točaka na svečanosti su izveli studenti zagrebačke Muzičke akademije.

(Hina) xmbuj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙