FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Preporod: najskuplji je slabo plaćen učitelj

Autor: ipet
ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - Sindikat zaposlenih u hrvatskome školstvu Preporod čestitao je svim učiteljima i nastavnicima današnji Svjetski dan učitelja te je poručio vlastima da je najskuplji učitelj onaj koji je slabo i nepravedno plaćen.

Poruku vlastima poslao je s današnje konferencije za novinare predsjednik tog sindikata Željko Stipić, najavljujući da je to u dosadašnjem sastavu posljednja konferencija tog sindikata koji će ovoga vikenda imati izbornu skupštinu na kojoj će biti izabrano novo vodstvo.

Sažimajući, kako je rekao, stanje u osnovnome i srednjemu školstvu između dvaju svjetskih dana učitelja, ocijenio je da je posljednja godina mandata aktualne vlasti gotovo po svemu što se događalo razdoblje stagnacije i preživljavanja odgojno-obrazovnog sustava.

Osvrnuvši se uoči parlamentarnih izbora na predizborne programe dviju najvećih hrvatskih političkih stranaka - HDZ-a i SDP-a, rekao je kako iz njih iščitava da im obrazovanje nije prioritetna tema. Stipić ipak očekuje da će biti nekih predizbornih obećanja, ali smatra kako bi bilo bolje da ih nema jer izlaza iz teškog stanja u kojem su odgoj i obrazovanje ne može biti bez bitno promijenjena odnosa prema sustavu odgoja i obrazovanja te većeg izdvajanja novca iz proračuna.

Napomenuvši da je osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje svojevrsno zbrajanje i oduzimanje, Stipić je istaknuo kako ima znatno više minusa koje je i najprije spomenuo. Rekao je da se ipak u protekloj godini, po ocjeni sindikata, dogodio i jedan izrazito pozitivni pomak - to su promjene u upravljanju školskim ustanovama i smanjenje broja članova školskih odbora s devet na sedam te oduzimanje ovlasti osnivačima škola da imenuju i razrješavaju one članove školskih odbora koji nisu iz redova političkih stranaka.

U pet točaka sažeo je minuse - gubitak materijalnih prava učitelja, zaostajanje njihovih plaća za prosječnim plaćama u ostalim javnim i državnim službama - u osnovome školstvu čak za 640 kuna, a u srednjemu za 211 kuna iako u srednjem školstvu oko 83 posto zaposlenih ima visoku školsku spremu.

Naveo je i probleme s državnom maturom, pravnu neuređenost sustava te tužbu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa protiv Sindikata zaposlenih u hrvatskome školstvu Preporoda te ministrovo nepojavljivanje na prvome ročištu 29. rujna.

(Hina) xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙