FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: Međunarodni dan pomorstva

Autor: barn
ZADAR, 29. rujna 2011. (Hina) - U Zadru je danas obilježen Međunarodni dan pomorstva kojeg je tema "Piratstvo-zajednički odgovor".

Po riječima stručnjaka, piratstvo se javlja u ljudskoj povijesti koliko i samo pomorstvo, međutim ono nikada nije kao u ovom trenutku tako masovno ugrozilo samu djelatnost i živote pomoraca. Kako bi se povećala sigurnosti plovidbe zbog sve češćih piratskih napada, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) donijela je smjernice po kojima se državi zastavi omogućuje da na svoje brodove tijekom plovidbe ukrca oružanu pratnju u područjima visoke pasnosti od takvih napada.

"Pirati nikad u povijesti nisu imali pardona, pa tako ni ovi danas. Ne bih ulazio u uzroke piratstva danas, ono je globalna pojava, međutim tu je i ozbiljno ugrožava pomorstvo i pomorce. Promet zbog toga pada, plovidbeni putovi se zbog njih mijenjaju i međunarodna pomorska organizacija mora dosadašnju pasivnu obranu zamijeniti aktivnom, t.j. oružanom obranom brodova. Mi u Hrvatskoj smo ozbiljno shvatili taj problem i želimo ga riješiti onako kako se rješava u svim demokratskim zemljama", istaknuo je državni tajnik za more Mario Babić.

Inače, u Hrvatskoj je trenutačno upisano 1425 brodova trgovačke mornarice, s 1,600.000 tona nosivosti. Prosječna starost naših brodova je devet godina, tankera još i manje, odnosno sedam godina, a to je ispod svjetskoga prosjeka. U zadnjih godinu dana izgubljen je samo jedan manji ribarski brod. To je relativno mala, ali dobra i sigurna flota, ocijenio je Babić.

O opasnosti od pirata na moru govorio je i tajnik sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro, koji je naglasio kako je u ovom trenutku oteto 16 brodova s 300 pomoraca, dok je u tekućoj godini izvršeno 335 napada pirata, a oteto je 35 brodova. Najpoznatiji pirati su oni iz Somalije.

Na današnjem skupu na zadarskom sveučilištu, kojem su nazočili pomorci, predstavnici pomorskog sindikata i poslodavaca pomoraca, predstavnici ministarstava, udruga, grada Zadra i Zadarske županije, nekolicina hrvatskih pomoraca svjedočila je o piratskim napadima, a predstavljene su i neke zaštitarske tvrtke iz Hrvatske i SAD-a.

Inače, vlada je na današnjoj sjednici obvezala ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da pripremi izmjene zakona i drugih propisa koji bi omogućili ukrcaj naoružane pratnje na hrvatske trgovačke brodove u područjima visokog rizika od piratskih napada i oružane pljačke.

Međunarodna pomorska organizacija drži da svaka država odlučuje hoće li dopustiti ukrcaj oružane pratnje na svoje brodove, a neke su zemlje EU-a, primjerice Italija i Danska, to već pravno uredile, kazao je ministar mora Božidar Kalmeta na sjednici vlade. Dodao je da takvu mogućnost za brodove hrvatske državne pripadnosti podupire i udruga hrvatskih brodara u međunarodnoj plovidbi.

(Hina) xbarn ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙