FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven spomenik ubijenim članovima obitelji Čorak

Autor: vhor
PLITVIČKA JEZERA, 4. listopada 2011. (Hina) - Na Oštrom Vršku u općini Plitvička jezera na mjestu masovne grobnice ubijenih 1991. šestero članova obitelji Čorak otkriveno je spomen-obilježje.

Zajedno s članom obitelji Milanom Čorkom otkrila ga je predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Ubijeni Martina, Mato, Kata, Stjepan, Vladimir i Slavko Čorak najprije su bili zatočeni u prostorijama "milicije" tzv. SAO krajine u Vrhovinama, a potom ubijeni. Posmrtni ostatci šestero civila pronađeni su u masovnoj grobnici na Oštrom Vršku.

Za protupravno lišavanje slobode obitelji Čorak na šest godina zatvora 2009. osuđen je pripadnik "milicije" tzv. SAO krajine Nenad Pejnović.

Spomenik svjedoči, poručila je predsjednica vlade, da ni te ni druge civilne i braniteljske žrtve nisu zaboravljene i da će "vječno ostati u memoriji hrvatskog naroda".

Izaslanik predsjednika Ive Josipovića brigadni general Alojz Tomašević kazao je da spomenik za nas i sve buduće naraštaje simbolizira žrtvu teških dana Domovinskog rata, ali i ponos na uspjehe u tome ratu koji je bio oslobodilački i častan.

U svojstvu izaslanika Hrvatskog sabora Ivan Bogović kazao je da je spomenik slika "majčinske skrbi Republike Hrvatske za svoje žrtve".

Ustvrdivši da još 36 obitelji nestalih u Ličko-senjskoj županiji ne zna gdje su njihovi najmiliji, pozvao je one koji to znaju da progovore i omoguće da i žrtve i njihove obitelji nakon toliko godina pronađu mir i spokoj.

Župan Milan Jurković kazao je kako je "netko izračunao" da je za domovinu Hrvatsku proliveno 350.000 litara hrvatske krvi, a krv obitelji Čorak samo je dio te goleme cijene.

Izrazio je uvjerenje da smo posljednji naraštaj koji je morao proliti krv za domovinu.

U Hrvatskoj su do sada pronađene 144 masovne grobnice iz Domovinskog rata i 1800 pojedinačnih grobova te se Hrvatska zakonski obvezala da će sve masovne grobnice obilježiti istovjetnim spomenikom sa simbolom golubice i križa.

Do sada je podignuto 58 takvih spomenika.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙