FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu S&P 500 indeks pao na najnižu razinu u 13 mjeseci

Autor: neba
NEW YORK, 4. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi potonuli na najniže razine u 13 mjeseci, pa se S&P 500 našao na rubu 'tržišta medvjeda', a pod najvećim je pritiskom bio financijski sektor jer se ulagači plaše da bi dužnička kriza u eurozoni mogla prerasti u bankarsku krizu.

Dow Jones indeks pao je 2,36 posto, na 10.655 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,85 posto, na 1.099 bodova, a Nasdaq indeks 3,29 posto, na 2.335 bodova.

S&P 500 indeks zaronio je jučer na najnižu razinu od 8. rujna prošle godine, dok je u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu iz travnja potonuo 19,4 posto, pa se nalazi na rubu 'tržišta medvjeda', koje se definira padom indeksa za 20 i više posto u odnosu na njegovu prethodnu najvišu razinu.

Cijene dionica pale su jučer u svih 10 sektora S&P indeksa, a pod najvećim je pritiskom bio financijski sektor zbog strahovanja ulagača da će dužničke kriza prerasti u financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine.

Grčka vlada je priznala da neće postići fiskalne ciljeve koji su joj zadani kako bi dobila novu tranšu međunarodnog kredita. Unatoč oštrim mjerama štednje, grčki proračunski manjak ove će godine dosegnuti 8,5 posto BDP-a, što je više od ciljanih 7,6 posto. Iduće godine deficit će biti smanjen na 6,8 posto, dok je dogovorena ciljana razina s međunarodnim kreditorima bila 6,5 posto BDP-a.

Inspektori MMF-a, EU-a i Europske središnje banke i dalje 'češljaju' proračunske stavke u Grčkoj, a ni jučerašnji sastanak ministara financija 17 članica eurozone nije urodio konkretnim rješenjima. Ministri su poručili da razmatraju proširenje uloge privatnih investitora u planiranom drugom paketu financijske pomoći Grčkoj.

To, pak, jača izglede da bi vlasnici grčkih državnih obveznica, uglavnom banke, morali preuzeti veći teret restrukturiranja grčkog duga nego što je dogovoreno ranije. U srpnju je dogovoreno da bi banke otpisale 21 posto vrijednosti njihova portfelja u grčkim dugovima.

Zbog toga su jučer oštro pale cijene dionica europskih banaka, a najveća je gubitnica bila dionica Dexie, s padom cijene za 10 posto, nakon što je agencija Moody's objavila da preispituje rejting te francusko-belgijske financijske grupe jer zbog izloženosti te grupe grčkim dugovima strahuje za njezinu likvidnost.

To je uzdrmalo i američke banke, pa je S&P indeks financijskog sektora potonuo 4,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 1,03 posto, na 5.075 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,28 posto, na 5.376 bodova, a pariški CAC 1,85 posto, na 2.926 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙