FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fedovo upozorenje o 'rizicima' srušilo cijene na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 22. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Poruka Feda da gospodarstvu prijete 'značajni rizici slabljenja“ izazvala je u srijedu na Wall Streetu pad cijena dionica za više od 2 posto, i to premda je središnja američka banka najavila nove monetarne poticajne mjere.

Dow Jones indeks pao je 2,49 posto, na 11.124 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,94 posto, na 1.166 bodova, a Nasdaq indeks 2,01 posto, na 2.538 bodova.

Kao što se očekivalo, čelnici američke središnje banke najavili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, nove monetarne mjere za poticanje gospodarstva. Fed će restrukturirati svoj portfelj državnih obveznica, vrijedan 2.800 milijardi dolara, pri čemu bi za 400 milijardi dolara povećao udjel dugoročnih obveznica i tako izazvao smanjenje dugoročnih kamatnih stopa.

No, nove poticajne mjere Feda u tzv. 'Operaciji Twist' nisu ohrabrile ulagače jer se plaše da ovaj pokušaj, posljednji u nizu koji je zaredao od recesije 2008. godine, neće znatnije utjecati na gospodarstvo, koje u posljednje vrijeme stagnira.

Na slabost američkog gospodarstva ukazao je i Fed. Poručio je da „postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim financijskim tržištima“.

Uz poremećaje na financijskim tržištima, Fed je naveo i druge probleme američkog gospodarstva koje nije lako riješiti: visoku nezaposlenost, slabo tržište nekretnina i skroman rast potrošnje stanovništva.

To je obeshrabrilo ulagače, pa su cijene dionica oštro pale, posebice u financijskom, energetskom, industrijskom i trgovačkom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,40 posto, na 5.288 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,47 posto, na 5.433 boda, a pariški CAC 1,62 posto, na 2.935 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙