FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival "Perforacije" od 20. do 29. listopada u tri grada

Autor: agrb
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Treći festival "Perforacije", koji će se ove godine održati od 20. do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku, predstavit će više od 25 izvedaba i projekata autora iz Hrvatske i inozemstva s područja kazalištne umjetnosti, suvremenog plesa i performansa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Festival se otvara u Rijeci premijerom hrvatsko-brazilske plesne predstave "Nafta" u koreografiji Ane Catarine Vieire i Angela Madureira iz Brazila, koji su kratkim nastupom na današnjem predstavljanju festivalskog programa najavili predstavu u kojoj će se baviti ekologijom, konzumerizmom i politikom.

Program hrvatske izvedbene umjetnosti kojim se domaći umjetnici predstavljaju stranim producentima i festivalskim selektorima donosi, među ostalim, predstave i performanse "Saloma" Branka Brezovca, "Izlog" Nataše Rajković i Bobe Jelčića, "Mrzim istinu" Olivera Frljića, "Ratna igra" Damira Bartola Indoša, "Otkrivanje spomen-ploče" Željka Zorice i "Samice" Matije Ferlina.

Drugi put festival organizira i Noć performansa na kojoj će se u noći s petka na subotu od 23,30 sati do četiri sata ujutro na nekoliko mjesta u Studentskom centru predstaviti radovi Olivera Frljića, grupe ABS, Milijane Babić, Ivice Buljana i Ljiljane Tasić.

Noć performansa je festivalski vrhunac, spoj zabave i umjetnosti koji umjetnicima pruža priliku da eksperimentiraju s formama u kojima stvaraju, rekao je umjetnički direktor Zvonimir Dobrović, podsjećajući da je prošlogodišnji noćni maraton performansa posjetilo više od 400 ljudi.

Dobrović je najavio je da će, u sklopu 'zelenih' tema, ovogodišnje "Perforacije" objaviti edukativnu slikovnicu "Klimatske bajke", koja će kroz reinterpretaciju popularnih bajki upoznati djecu s posljedicama klimatskih promjena.

Kao posebnu zanimljivost istaknuo je "Večeru invazivnih vrsta" u Klubu SC-a na kojoj će se pedesetak posjetitelja, "na vlastitu odgovornost konzumirajući pripremljenu hranu", boriti protiv svojih slabosti i strahova.

Iz Slovenije će, među ostalima, nastupiti izvedbeni kolektiv "Via Negativa" s predstavama "MandićMachine" slovenskoga glumca Marka Mandića, u kojoj on glumi svih 37 uloga iz dosadašnje karijere duge 14 godina, te "Tonight I Celebrate" Uroša Kaurina, koncert za izvođača i njegovu publiku u kojoj Kaurin propituje odnos između izvođača i publike, autentičnosti i iluzije.

Festival donosi i nekoliko instalacija hrvatskih umjetnika, "Igra objektima" Petre Zanki i Tee Tupajić, "Evolucija Revolucija" Martine Nevistić i "Is-land" Dance Lab kolektiva.

Uz zagrebačku udrugu "Domino", u organizaciji "Perforacija", kojima je svrha potaknuti nove produkcije i ojačati veze na nezavisnoj kulturnoj sceni, sudjeluju riječka udruga "Drugo more", Kultura promjene SC-a i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika.

(Hina) xagrb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙