FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

J. Kosor najavila veliki međunarodni investicijski forum u Zagrebu

Autor: dmar
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će se idućeg tjedna, 10. i 11. listopada, u zagrebačkom hotelu Westin održati međunarodni investicijski forum "Invest In Croatia" koji bi trebao biti najvećim događajem te vrste u Hrvatskoj.

Cilj je foruma jačanje investicijskog potencijala i klime u Hrvatskoj, čime se želi ostvariti jedan od glavnih Vladinih projekata - uklanjanje prepreka za investiranje, rekla je Kosor na konferenciji za novinare.

Forum organiziraju Vlada, Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca uz potporu Međunarodne investicijske banke, te uz medijsko pokroviteljstvo Financial Timesa i Bloomberga.

Kosor je ocijenila kako je Vlada i dosad puno učinila na poticanju ulaganja, ustvrdivši da se trenutno u različitim fazama realiziraju investicije u vrijednosti 20 milijardi kuna, kao i da su riješeni neki problemi koji se nisu rješavali godinama, poput dolaska švedskog trgovačkog lanca Ikee u Hrvatsku.

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević najavio je da će na konferenciji biti organizirane panel rasprave o ubrzavanju gospodarskog rasta kroz ulaganja, ulaganjima dijaspore u Hrvatsku, kao i četiri panela koja pokazuju gdje Vlada očekuje greenfield ulaganja - u energetiku, infrastrukturu, turizam i visoku tehnologiju.

Osim jačanja odnosa s našim partnerima, vodit ćemo posebnu brigu da razvijamo što bolje odnose s najbrže rastućim gospodarstvima u svijetu - Rusijom, Kinom, Indijom i Brazilom, te zemljama Perzijskog zaljeva i Turskom, i to će se vidjeti na forumu, kazao je Milošević.

Govoreći o razlozima zašto je Hrvatska zadnjih godina pala na zadnje mjesto po privlačenju izravnih investicija u regiji, Milošević je ustvrdio da sadašnja Vlada nije bila prisiljena privatizirati nacionalna bogatstva kao Vlade nekih drugih zemalja, koje su zbog toga ispred nas po stranim ulaganjima. Po izravnim ulaganjima po glavi stanovnika i dalje smo ispred nekih zemljama koje nisu imale rat i članice su EU, poput Slovenije, Slovačke ili Poljske, ustvrdio je Milošević.

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević podsjetio je kako je i Hrvatska imala visoki trend stranih ulaganja dok je prodavala banke, pivovare, cementare itd., no onda se zbog osjetljivosti javnosti na prodaju nacionalnog bogatstvo s time prestalo.

Ta prodaja je zapravo značila preuzimanje naših kapaciteta u raznim sektorima i našeg tržišta, a nažalost nije bilo greenfield investicija koje bi bile odskočna daska za ekspanziju hrvatskog gospodarstva, barem u regiju. Stoga HGK svesrdno podržava ovaj forum kako bi se pokušalo po prvi puta kod nas pokrenuti val greenfield investicija, pojasnio je Vidošević.

Na upit o problemima koje investitori doživljavaju kod lokalne birokracije, predstavnici Vlade i HGK ocijenili su kako se u zadnje dvije - tri godine dogodila dramatična promjena nabolje jer je kriza natjerala lokalne čelnike da se više počnu baviti rješavanjem problema nezaposlenosti, i pritom konkuriraju jedni drugima.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙