FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Quaestus oštro o rješenju Hanfe

Autor: dduk
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Quaestus Invest u današnjem priopćenju ocjenjuje da je rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) o oduzimanju dozvole za rad Quaestus Investu na godinu dana neopravdano i motivirano osobnim obračunom Hanfe s članovima uprave Quaestus Investa te najavljuje sudske tužbe protiv Hanfe.

"Rješenje Hanfe je po svom sadržaju obrazloženja najobičniji pamflet, u suprotnosti sa činjenicama i stvarnim stanjem fonda, nezakonito, nepravedno, tendenciozno i zlonamjerno", navodi se u priopćenju koje potpisuju članovi Uprave Quaestus Investa Borislav Škegro i Tomislav Matić.

Hanfa je 29. rujna Quaestus Investu oduzela odobrenje za rad na razdoblje od jedne godine te je Nadzornom odboru fonda Quaestus Nekretnine naložila da u roku od 60 dana od zaprimanja rješenja potpiše ugovor o upravljanju fondom s novim društvom za upravljanje. Hanfa je u obrazloženju navela da je u postupku izvanrednog nadzora nad Quaestus Investom i fondom Quaestus Nekretnine utvrdila da uprava društva i fonda dugotrajno, teško, učestalo i na različite načine krše odredbe Zakona o investicijskim fondovima i druge propise.

Škegro i Matić smatraju kako je rješenje Hanfe "motivirano isključivo pokušajem osobnog obračuna i progona članova uprave Quaestus Investa, posebno jednog" te navode da je "s unaprijed postavljenim ciljem oduzimanja licence, pripremano već dulje vrijeme, te oportunistički tempirano obzirom na lako predvidive skorašnje zastoje u punom djelovanju Hrvatskog sabora, Vlade i same Uprave Hanfe".

Znakovito je, dodaju, da unatoč navodnom "dugotrajnom, teškom i učestalom" kršenju zakona, Hanfa niti jednom nije prekršajno prijavila društvo niti mu je na neki drugi način stavila u izgled najtežu mjeru - oduzimanje licence.

"Kako je odluka tempirana neposredno prije izbora za Hrvatski Sabor, koji imenuje i razrješava Upravu Hanfe, u medijima su se pojavile špekulacije o političkoj dimenziji oduzimanja licence. Uistinu, o tome se radi. Politički naputak i poticaj upravi Hanfe došao je još prije otprilike 18 mjeseci od strane pojedinaca koji su se osjetili ugroženima gubeći svoje političke funkcije", tvrde Škegro i Matić.

Oduzimanje licence, kako navode, "nije u ovom slučaju moglo biti izvedeno bez svjesnog grubog kršenja zakona i bez flagrantnih i višekratnih zloporaba ovlasti od strane članova Uprave Hanfe".

Članovi uprave Quaestus Investa najavljuju niz pravnih koraka koje pripremaju, među kojima tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Hanfe te tužbe za naknadu štete dioničarima fonda, za naknadu štete zbog narušavanja poslovnog ugleda Quaestusa i njegovih članova Uprave.

Također najavljuju tužbe protiv pojedinih članova Uprave Hanfe za klevete, uvrede, prijetnje, ucjene i svjesno nanošenje štete članovima Quaestusa, prijave protiv pojedinih članova Uprave Hanfe za svjesno i namjerno protuzakonito postupanje s povlaštenim informacijama i za pokušaj obmanjivanja dijela investitora u taj fond, prijave protiv svih članova Uprave Hanfe za neizvršavanje radnih obveza te predstavku Hrvatskom saboru o nezakonitim postupanjima i zloporabama položaja i ovlasti od strane Uprave Hanfe.

Škegro i Matić naglašavaju da je poslovanje fonda bilo u skladu sa zakonom i da je njegova imovina fonda uložena u vrlo kvalitetne projekte.

Tome u prilog, kako navode, govori činjenica da neto vrijednost imovine, potvrđena od depozitne banke, a izračunata po novoj metodologiji prihvaćenoj od same Hanfe iznosi 117 kuna po dionici, što je 17 posto više od uplaćene nominalne vrijednosti.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙